Prof. dr. Lucian Miron: Fiecare bolnav cu cancer dezvolta propria sa tumora care are un raspuns individual la o anumita terapie

0
631

Cancerul reprezinta o patologie care face anual milioane de victime, dar care e si depistat in numar masiv. Astfel, peste opt milioane de persoane isi pierd viata din cauza cancerului, in timp ce alte 13 milioane primesc acest diagnostic care le schimba perceptia despre viata, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

La nivelul judetului Iasi, numarul pacientilor bolnavi de cancer inregistrat in anul 2015 a scazut fata de anul precedent – de la 3.038 de cazuri in 2014, la 2.595 in 2015, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

La finalul primului semestru din 2016, numarul cazurilor de cancer diagnosticate in judet a fost de 1.570, fata de 1.234 in aceeasi perioada a anului precedent, potrivit aceleiasi surse. in evidenta specialistilor din Iasi se aflau 11.818 de persoane cu cancer, mai mentioneaza aceesi sursa.

Pentru a creste rata de supravietuire (globala) si calitatea vietii pacientilor oncologici, medicii dispun ce noi „arme” in lupta impotriva cancerului: testarile genetice, diagnosticul molecular, imunoterapia, terapiile tintite si individualizate (pe baza profilului genetic al tumorilor).

„Succesul terapiilor in patologia oncologica depinde de trei mari factori: boala canceroasa, stadiul in care surprinzi boala la momentul diagnosticului (sansele fiind mai mari cu cat boala este identificata in stadii incipiente), este vorba despre tipul histologic, tipul molecular al tumorilor. Celula canceroasa prezinta o serie de capacitati care o fac formidabila, foarte dificil de invins in toate punctele de vedere si astazi. De aceea, lupta cu succes impotriva cancerului se duce multidisciplinar, in care cercetarea fundamentala, analiza moleculara a tumorilor maligne asigura o abordare individualizata a tumorii pentru bolnav. Astazi este din ce in ce mai valabil conceptul ca fiecare bolnav, chiar cu acelasi tip de cancer, isi dezvolta propria sa tumora care are propriul raspuns la o terapie. Iar spre aceasta tintim astazi”, a declarat Prof. dr. Lucian Miron, Medic primar Oncologie Medicala, sef Sectie Oncologie Medicala, Institutul Regional de Oncologie Iasi, in cadrul conferintei „Inovatie pentru viata”, desfasurate la Iasi.

Inovatia si progresele care s-au inregistrat de asemenea in chirurgia oncologica, procedura de baza in tratamentul cancerului, au fost alte subiecte abordate in cadrul evenimentului organizat la Iasi. Doctorul Mugurel Bosanceanu, Medic primar Chirurgie Toracica, a discutat despre cum a evoluat de-a lungul timpului chirurgia oncologica si despre progresele care au schimbat managementul cancerului la ora actuala: ,,Chirurgia era extrem de agresiva, incizii foarte mari, incizii musculare, care bineinteles lasau o afectare a calitatatii vietii pacientului. in ziua de astazi s-a ajuns la chirurgia robotica, la chirurgia de rezectie a unui nodul pulmonar printr-o simpla incizie, toate acestea fiind posibile prin inovatie, care a implicat toate laturile chirurgiei. Evolutia tehnica a insemnat foarte mult pentru diagnosticarea cancerului bronhopulmonar, de asemenea. Daca inainte ne bazam pe radiografiile toracice simple, actualmente am ajuns la nivelul de a evalua si morfologic si functional nodulii pulmonari prin PET-CT, o investigatie complexa, de ultima generatie, care arata atat localizarea unui nodu, cat si caracteristicile acestuia. Avem acum doua elemente ale unei tumori, o data o vedem si apoi ii evaluam functia, punem un diagnostic. si tehnicile bronhoscopiei bronsice au avansat foarte mult, se fac eco-endoscopii, deci nu e un endoscop simplu, care asigura numai vizualizarea, ci este este un eco-endoscop care permite si efectuarea unei ecografii.”

Dr. Vladimir Poroch, seful Compartimentului de ingrijiri Paliative, in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi, a vorbit despre progresele si inovatia care s-au produs in ultimii ani inclusiv in domeniul ingrijirilor paliative, dedicate pacientilor cu cancer: ,,si in Romania acest domeniu a inceput sa prinda contur din ce in ce mai mult, pentru ca este o forma de ingrijire care isi propune sa amelioreze calitatea vietii acestor pacienti. Inovativ este in primul rand faptul ca in cadrul unui Institut de Oncologie s-a creat un compartiment de ingrijiri paliative, fiind pentru prima data in tara cand se intampla acest lucru. Sunt, de asemenea, aspecte inovative care au patruns in Romania sau pe care le asteptam sa prinda contur si in tara noastra. Terapii, spre exemplu, cu administrare sublinguala, pentru pacientii care sunt in tratament cronic, de asemenea, terapii pentru durere cu plasturi. Pledam si pentru introducerea ambulatoriului de ingrijire paliativa, un lucru absolut normal, cum este si in alte tari si a centrelor de zi pentru ingrijirea paliativa, unde vin pacientii care au un anumit grad de mobilitate, petrec timp acolo, se intalnesc cu pacienti care au aceeasi problema, acest aspect avand un impact psiho-emotional foarte important pentru ei.”

Conferinta de presa tip dezbatere „Inovatie pentru viata”, derulata astazi, 6 februarie 2017, face parte, dintr-un proiect derulat la nivel national in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului 2017, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Prin acest demers s-au urmarit cresterea gradului de constientizare si educarea opiniei publice cu privire la impactul noilor solutii terapeutice in cresterea supravietuirii si a calitatii vietii pacientilor cu cancer, precum si imbunatatirea controlului acestei afectiuni in Romania.

Articolul precedentAHA: Micul dejun si planificarea meselor sunt asociate cu o scadere a riscului aparitiei bolilor de inima
Articolul următorStudiu: Obezitatea morbida in copilarie poate avea cauza genetica