Studiu: Obezitatea morbida in copilarie poate avea cauza genetica

0
238

Obezitatea morbida in randul copiilor aflati in perioada copilariei poate avea drept cauza anumite modificari genetice, se arata intr-un studiu al Universitatii Cambridge (Marea Britanie).

Oamenii de stiinta au scanat materialele genetice a 7000 de copii, dintre care 300 cu obezitate morbida pentru a identifica prezenta vreunei mutatii in ADN, adica numarul de copii variante. Acestea din urma reprezinta fragmente mari de ADN, fie duplicat fie sters din genele noastre (unii oamenii de stiinta considera acest tip de mutatie poate juca un rol important in bolile genetice).

Rezultatele au aratat ca anumite parti ale genomului lipsesc in cazul pacientilor cu obezitate severa. Astfel, cercetatorii au constatat ca o parte a cromozomului 16 poate fi stearsa in anumite familii, precum si ca persoanele cu aceasta modificare a ADN-ului prezinta obezitate severa incepand cu o varsta frageda. Mai precis, o gena aflata pe cromozomul 16 (numita SH2B1) joaca un rol esential in reglarea greutatii si a nivelului de zahar din sange. Persoanele care prezinta aceasta deletie (ce implica gena SH2B1) au prezentat apetit alimentar crescut si, astfel, au castigat in greutate foarte usor.

Aceste rezultate sunt utile pentru diagnosticarea obezitatii morbide din copilarie, patologie care a fost uneori supradiagnosticata sau subevaluata.

La nivel global, in anul 2015 numarul copiilor sub varsta de cinci ani supraponderali si obezi a fost de peste 42 de milioane, au aratat datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Articolul precedentProf. dr. Lucian Miron: Fiecare bolnav cu cancer dezvolta propria sa tumora care are un raspuns individual la o anumita terapie
Articolul următorMinistrul Sanatatii: Maine se introduc 13 noi molecule in lista medicamentelor compensate