Prof. dr. Ion Fulga: Unele alimente grabesc metabolizarea medicamente, in timp ce altele elimina o parte dintre aceste substante

0
140

Terapiile afectiunilor includ mai multe modalitati prin care se imbunatateste starea de sanatate a bolnavului sau prin care se reduc simptomele sau evolutia bolii. Astfel, alaturi de tratamentul medicamentos mai exista si tratamentul dietetic, fizioterapic sau tratamentul chirurgical.

Despre tratamentul dietetic, specialistii considera ca ar trebui pe deplin inteles rolul acestuia si modul de functionare. in acest sens, in anumite boli acesta trebuie urmat cu rigurozitate. De exemplu, persoanele cu diabet zaharat nu au voie sa manance dulciuri si in general glucide, paine, fainoase, un bolnav hipertensiv nu are voie sa consume sare, in timp ce un bolnav cu ulcer nu are voie sa manance muraturi, condimente (cu exceptia ardeiului iute). in schimb, daca un hipertensiv consuma sare in exces, nu mai au efect medicamentele antihipertensive, daca un pacient cu ulcer consuma numai acreli nu mai au efect medicamentele antiulceroase.

„Tratamentul dietetic al bolilor este o treaba foarte serioasa si trebuie abordata cu seriozitate. Terapia dietetica completeaza eficacitatea medicamentelor. Daca tratamentul dietetic este corect urmat si eficacitatea medicamentelor este mai buna, iar daca tratamentul dietetic este gresit urmat, atunci eficacitatea medicamentelor scade. (a€¦) Exista si alte tipuri de interactiuni intre medicamente si alimente, dar astea nu sunt o regula generala, dar depinde de fiecare medicament in parte. Sunt unele alimente care grabesc metabolizarea medicamentelor si altele care elimina anumite medicamente din organism. Este de mare notorietate ceaiul de sunatoare – ceaiul de sunatoare grabeste eliminarea multor medicamente din organism (in principal medicamentele care se elimina prin metabolizare – acelea care sunt administrate pe cale orala, iar cele care sunt administrate pe alta cale nu sunt influentate)”, a explicat intr-un interviu pentru www.SanatateaTv.ro, prof. dr. Ion Fulga, seful Disciplinei de Farmacologie si Farmacoterapie la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti.

De asemenea, specialistul a mai mentionat efectul sucului de grepfruit sau al alcoolului ca exemple de alimente care interactioneaza cu medicamentele. Astfel, potrivit acestuia, sucul de grepfruit impiedica metabolizarea unor medicamente, le creste cantitatea acestora in organism, le face mai eficace, dar le face si cu riscuri mai mari de reactii adverse. Despre efectele alcoolului, prof. dr. Ion Fulga indica spectrul sedativ – drept pentru care se recomanda evitarea administrarii medicamentelor sedative cu alcool.

„Exista unele alimente particulare care ele insele au unele reactii asupra organismului, de notorietate. De exemplu, alcoolul etilic este sedativ. Administrarea alcoolului etilic cu medicamente care sunt si ele sedative (medicamente hipnotice, anxiolitice, antiepileptice) trebuie evitata. Devine periculoasa daca se asociaza. Daca vreti invers – cafeaua este un aliment frecvent consumat de foarte multa lume si are un efect stimulant psihomotor. Daca aceasta cafea se asociaza cu medicamente stimulante psihomotorii, atunci se poate produce o stimulare excesiva cu agitatie, cu tremor ale extremitatilor, cu insomnie. Exista si medicamente in care alcoolul de pilda antagonizeaza unele medicamente. De fapt, alcoolul nu inactiveaza decat penicilinele. Alte substante nu sunt inactivate de alcool, dar este un mare mit – sa nu se consume alcool in cursul tratamentului cu medicamente. Sigur, nu trebuie consumat alcoolul in cursul tratamentului cu antibiotice de tip peniciline, nu trebuie sa se consume alcool in timpul tratamentului cu sedative samd. Altfel, alcoolul este folosit ca solvent uneori pentru prepararea unor medicamente – nu inactiveaza chiar totul”, a mai precizat prof. dr. Ion Fulga in cadrul aceluiasi interviu.

De aceea, in general se urmareste un efect standard al medicamentelor, ceea ce presupune o administrare standardizata. Asa s-a constatat eficacitatea lor – in administrare pe cale orala, cu 200 ml de apa. Specialistul recomanda ca medicamentele sa fie administrate cu apa, cu multa apa, nu o gura – doua de apa. Ca unitate de masura, o jumatate de pahar este suficienta atunci cand se administreaza medicamentele.

in afara acestor exemple de interactiuni alimente-medicamente, mai exista si anumite situatii in care antibioticele cu spectrul larg formeaza cu anumiti ioni de metale (calciu, magneziu, aluminiu, fier) niste substante care nu se absorb in corp.

„Pot exista si interactiuni directe, intre alimente si medicamente. Spre exemplu tetraciclinele, antibiotice cu spectru larg formeaza cu ionii unor metale (calciu, magneziu, aluminiu, fier) niste chelati neabsorbabili. Este important pentru ca asemenea ioni se regasesc in anumite medicamente – antiacide, utilizate pentru disconfort abdominal-, se gasesc in lapte, in lactate in general. Daca se consuma tetracilina cu lapte sau cu iaurt mai bine e sa nu se consume decat iaurtul, pentru ca se inactiveaza medicamentul. (a€¦) Nu este o regula ca anumite alimente sa nu se administreze impreuna cu medicamente. Depinde de fiecare medicament in parte. Altfel, interactiunile sunt foarte multe. Spre exemplu, carnea fripta pe gratar genereaza niste substante care grabesc eliminarea xantinelor din organism (cum ar fi cafeina si amiofilina utilizata in cazul astmaticilor). Nicotina favorizeaza metabolizarea cafeinei, motiv pentru care fumatorii suporta cantitati mai mari de cafea decat nefumatorii”, a specificat prof. univ. Ion Fulga.

Articolul precedentMS: Copiii diagnosticati cu sindromul Down, fibroza chistica, epidermoliza buloasa, sindrom Dravet vor beneficia de insotitor
Articolul următorAproape 150 de clujeni au fost consultati de catre o echipa de voluntari pentru depistarea complicatiilor diabetului