Aproape 150 de clujeni au fost consultati de catre o echipa de voluntari pentru depistarea complicatiilor diabetului

0
387

Asociatia de Podiatrie promoveaza ingrijirea corecta si completa a persoanelor cu diabet zaharat, pentru prevenirea si identificarea precoce a complicatiilor care pot sa apara la nivelul picioarelor si asigurarea unei calitati a vietii cat mai bune.

Astfel, 145 de persoane cu diabet din Cluj-Napoca au beneficiat de testari gratuite pentru depistarea complicatiilor diabetului, in cadrul Clinicii de Podiatrie, intr-un demers initiat de Asociatia de Podiatrie, in parteneriat cu Asociatia Romana de Educatie in Diabet si Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab.

Persoanelor cu diabet le-au fost efectuate examinari complexe, care au inclus in prima faza masurarea hemoglobinei glicate, care indica nivelul mediu al glicemiilor din ultimele 3 luni. Analiza este una esentiala pentru persoanele cu diabet si ajuta la monitorizarea tratamentului medicamentos si/sau insulinic, a eficientei regimului alimentar si a bolii in general.

Testarile au inclus si o anamneza pentru stabilirea statusului de fumator si a prezentei hipertensiunii arteriale. Persoanele cu diabet au beneficiat si de estimarea non-invaziva a riscului cardiovascular, realizata cu un dispozitiv special, care evalueaza cantitativ produsii avansati de glicare circulanti prin autofluorescenta cutanata.

Pacientilor prezenti la Clinica de Podiatrie le-au fost efectuate si testari cu echipamentul Sudoscan. Acest test evalueaza raspunsul galvanic al pielii, in scopul depistarii precoce a neuropatiei de tip autonom.

Neuropatia diabetica periferica afecteaza jumatate dintre persoanele cu diabet[1] si presupune degenerarea nervilor in special la nivelul membrelor inferioare.

Persoanele cu diabet au beneficiat si de un examen complet al piciorului. Acesta cuprinde examinarea obiectiva a piciorului, observarea aspectului pielii, unghiilor, a degetelor, precum si realizarea testelor de sensibilitate la nivelul acestuia. Astfel, medicii au examinat semnele motorii, senzitive si autonome, pentru a depista eventualele disfunctii ale nervilor de la nivelul piciorului.

Majoritatea pacientilor testati au prezentat simptome specifice neuropatiei diabetice periferice (amorteli, intepaturi, senzatie de electrocutare, senzatie de arsura la nivelul picioarelor). in urma efectuarii testelor de sensibilitate, s-a putut constata ca acestea erau modificate fata de normal si s-a putut identifica prezenta neuropatiei diabetice. O pondere si mai mare dintre clujenii examinati aveau diverse deformari ale piciorului (zone de hiperkeratoza si calozitati, picior Charcot, infectii si deformari ale unghiilor, fisuri interdigitale, unghii incarnate). Aproximativ sase dintre acestia au necesitat asistenta podiatrica de urgenta pentru prevenirea ulceratiilor. De altfel, cativa pacienti prezentau, la momentul examinarii, atat mici amputatii, cat si leziuni ulcerative aflate sub tratament.

„Persoanele cu diabet este esential sa efectueze periodic, cel putin o data pe an, examenul de picior, pentru a depista aparitia neuropatiei diabetice si/sau a arteriopatiei diabetice, si pentru a se interveni in vederea intarzierii instalarii oricarei mici probleme care prezinta risc de aparitie a vreunei ulceratii. Specialistii in ingrijirea piciorului, podiatrii, au un rol esential in aceasta ecuatie, atat din punct de vedere preventiv, cat si curativ. De aceea este nevoie ca persoanele cu diabet zaharat sa beneficieze de asistenta podiatrica de specialitate. Asociatia de Podiatrie promoveaza si sustine dezvoltarea de echipe multidisciplinare, care sa includa specialisti in podiatrie (asistenti medicali specializati in podiatrie si/sau podiatrii), si care sa asigure persoanelor cu diabet ingrijirea necesara, pentru a mentine o calitate a vietii acestora cat mai buna”, a declarat Dr. Norina Alinta Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Echipa medicalacare a efectuat testarile a fost formata din voluntari ai Asociatiei de Podiatrie, Dr. Camelia Vonica, Dr. Paula Avram, medici specialisti in diabet, nutritie si boli metabolice, Dr. Maria Bucur, medic specialist neurolog, Dr. Daniel Cosma, Dr. Diana Sima, Dr. Andreea Damian, Dr. Cristina Senesan, medici rezidenti in diabet, nutritie si boli metabolice si As. Iuliana Stan, As. Madalina Todea, asistenti medicali generalisti, in cadrul Clinicii de Podiatrie.

Pe langa testarile propriu-zise, persoanele cu diabet au completat chestionare pentru evaluarea calitatii vietii in neuropatia diabetica. Pacientii cunoscuti cu aceasta complicatie au raportat, in general, o calitate mai scazuta a vietii, comparativ cu cei nediagnosticati cu neuropatie diabetica.

Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea meseriei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei in domeniul ingrijirii eficiente a picioarelor.

Mai multe detalii despre proiectele Asociatiei de Podiatrie aflati accesand: www.podiatrie.ro

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group, expertul tau in comunicare pe domeniul medical

[1] https://www.idf.org/webdata/docs/DiabeticNeuropathies%20Cachia.pdf

Articolul precedentProf. dr. Ion Fulga: Unele alimente grabesc metabolizarea medicamente, in timp ce altele elimina o parte dintre aceste substante
Articolul următorStudiu: Consumul unei combinatii de probiotice poate reduce simptomele alergiilor usoare si moderate