Prof. Dr. Gheorghe Burnei: In ultimii 10 ani nu am mai avut decese asociate complicatiilor infectiilor osoase

0
476

Patologia ortopedica pediatrica este variata. Fie ca este vorba despre traumatisme, de afectiuni genetice (considerate grave de specialisti) in care apar modificari structurale osoase fie ca apar infectii osoase, acestea reprezinta patologiile intalnite frecvent in randul copiilor.

in ceea ce priveste patologia infectioasa osoasa, specialistii sustin ca in ultimii ani aceasta s-a redus datorita faptului ca parintii si copiii afectati au constientizat de-a lungul anilor importanta unei igiene corecte in astfel de situatii.

„Igiena si curatenia au fost invatate. S-au impus impreuna ca o metoda care trebuie respectata avand in vedere situatia din alte tari. Astfel, s-a redus semnificativ numarul infectiilor osoase. Copiii la care au aparut aceste infectii osoase s-au tratat corect si corespunzator si nu au aparut decesele. in ultimii 10 ani, ca urmare a celor doi factori nu am mai avut niciun deces provocat de infectiile osoase care duceau in scurt timp la septicemie”, a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei, seful Sectiei Otopedie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” intr-un interviu pentru www.SanatateaTv.ro.

Daca sunt diagnosticate la timp infectiile osoase pot fi tratate numai medical, adica cu antibiotice. i cazul infectiilor osoase avansate, medicul poate apela ca metoda de tratament la lavajul intra-osos.

„Pentru aceasta, medicii de familie si pediatrii trebuie sa cunoasca aceasta afectiune, iar copiii sa se aduca la noi din timp. Dupa ce facem toate investigatiile ne dam seama ca este vorba despre o infectie osoasa in faza infiltrativa. Adica o infectie osoasa s-a localizat la os si care nu a depasit in niciun sens locul ei (este o osteomielita acuta). in scurt timp, aceste secretii (infectii) se transforma in puroi, si atunci trebuie sa operam. De aceea noi solicitam sa creasca nivelul de trai al populatiei pentru ca in alte conditii vom pune diagnosticul si in alte conditii vom trata pacientii”, a mai adaugat prof. dr. Gheorghe Burnei.

Un alt grup de patologii tratate medical si pentru care se poate evita interventia chirurgicala il reprezinta malformatiile congenitale descoperite timpuriu in randul copiilor mici.

„si acestea se pot trata. Este vorba de piciorul var equin, piciorul tal valg, despre diformitati ale antepiciorului in care el este adus inapoi si inauntru. Aceste diformitati daca sunt vazute din timp au posibilitatea sa se trateze prin purtarea unei talpi adecvate, prin exercitii fizice si nu mai au nevoie de operatii. Este uluitor sa vezi un copil cu o diformitate extrem de mare cand se naste si sa te trezesti cu el, dupa un tratament adecvat, ca la varsta de 3 ani sau de 5 ani (trebuie timp in evolutie si parintii trebuie sa aiba rabdare!) s-a vindecat”, a precizat prof. dr. Gheorghe Burnei in cadrul aceluiasi interviu.

Potrivit specialistului, pentru vindecarea malformatiilor congenitale copiii trebuie sa respecte cu rigurozitate niste indicatii sub indrumarea parintilor si a unui psiholog.

Articolul precedentProf. univ. dr. Ioan Nedelcu: Dermatita alergica poate fi considerata o boala profesionala
Articolul următorOMS: In intreaga lume exista cel putin 21 de milioane de persoane cu schizofrenie