Prof. univ. dr. Ioan Nedelcu: Dermatita alergica poate fi considerata o boala profesionala

0
522

Dermatita este o boala a pielii manifestata prin fenomene inflamatorii care inseamna clinic roseata, usturime sau mancarime, vezicule cu lichid la nivelul pielii. Dermatita poate aparea fie in urma contactului direct cu o substanta iritanta (dermatita iritativa) fie ca un raspuns al sistemului imun si al mecanismelor imuno-alergice (dermatita alergica).

Uneori, substantele care produc o alergie invadeaza sistemul imunitar provocandu-l sa devina agresiv la randul lui. in cazul in care substanta este folosita la locul de munca in mod frecvent, aceasta poate activa sistemul de aparare a organismului, situatie in care dermatita alergica poate fi considerata o boala profesionala.

„Boala profesionala nu rezulta din mecanismul iritativ direct. Boala profesionala se considera instalata atunci cand se activeaza mecanismul imun. in momentul in care sistemul imun s-a activat si omul a devenit sensibilizat alergic la o anumita substanta, informatia despre sensibilizarea alergica patrunde in celula de memorie imuna (care traieste cam tot atat cat traieste si omul). si la un nou contact cu respectiva substanta, reactia alergica – dermatita alergica – explodeaza cu maxima potenta. Atunci, vorbim despre o boala cu adevarat profesionala, pentru ca persoana s-a sensibilizat la respectivul produs”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar Dermato-Venerologie, intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro.

Dermatita alergica se intalneste ca boala profesionala in randul medicilor stomatologi, chirurgilor – care se sensibilizeaza la manusile pe care le folosesc -, precum si in cazul persoanelor care lucreaza in domeniul esteticii (esteticienii, coafezele) care folosesc diversi coloranti si capata sensibilizare alergica la acesti coloranti.

Pentru a se determina cu exactitate daca dermatita alergica este o boala profesionala este necesar ca medicul alergolog sa ii efectueze pacientului o serie de teste, precum: patch testele (substantele banuite ca determina reactia se pun pe piele, se lasa un anumit timp si apoi se citeste rezultatul) si dozarea imunoglobulinelor E specifice pentru un anumit alergen, ce reprezinta tehnica esentiala pentru dovedirea alergizarii.

„Pe baza de frecventa statistica s-au alcatuit baterii standard de patch teste. Pentru noi, ca rasa europeana caucaziana, exista o baterie standard europeana din 28-29 de alergeni. De multe ori, alergologul, care are misiunea sa efectueze aceste patch teste, sta de vorba cu pacientul si poate sa extinda sau sa comprime aceasta baterie standard europeana in functie de raspunsurile pe care le primeste de la pacient”, a mentionat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu.

Dermatologul atrage atentia ca persoanele la care apare o dermatita alergica prin substante folosite la locul de munca trebuie sa evite contactul cu respectiva substanta. Recomandat este ca persoanele diagnosticate cu dermatita alergica drept boala profesionala sa poarte manusi de protectie si sa li se efectueze o instruire la locul de munca astfel incat sa fie informate despre riscurile la care se expun daca nu respecta mijloacele de protectie.

Articolul precedentAnticonceptionalele, folosite atat pentru impiedicarea unei sarcini cat si in unele afectiuni din sfera endocrinologica
Articolul următorProf. Dr. Gheorghe Burnei: In ultimii 10 ani nu am mai avut decese asociate complicatiilor infectiilor osoase