OMS: In intreaga lume exista cel putin 21 de milioane de persoane cu schizofrenie

0
56

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in lume exista cel putin 21 de milioane de persoane afectate de schizofrenie. Cea mai mare parte a cazurilor se inregistreaza in randul barbatilor (aproximativ 12 milioane), cu manifestari care incep din timpul copilariei.

Printre simptomele pe care o persoana cu aceasta boala psihiatrica le acuza se numara: halucinatiile – persoana vede, aude sau simte ca sunt lucruri sau persoane acolo unde in realitate nu exista-, credintele false sau suspiciuni ca sunt urmarite de cineva, dar si manifestarea unui comportament anormal (purtarea unor haine neadecvate locului sau neingrijirea, vorbirea incoerenta, mormaitul sau rasul nejustificat). De aceea, schizofrenia este considerata o afectiune in care apar distorsiuni in gandire, perceptie, emotii, limbaj, comportament si raportarea individului la sine.

Aparitia afectiunii este pusa pe seama interactiunii dintre factorii genetici, de mediu, dar si cei psiho-sociali.

De asemenea, potrivit OMS, pacientii cu schizofrenie prezinta un risc de 2-3 ori mai mare de deces prematur in comparatie cu populatia generala.

OMS subliniaza totodata ca aceasta boala asociaza frecvent alte boli, cum ar fi cele cardiovasculare, infectioase sau metabolice, si poate afecta atat performantele educationale, cat si pe cele ocupationale. Persoanelor diagnosticate cu schizofrenie le sunt adesea incalcate drepturile, sunt discriminate si stigmatizate de catre societate sau chiar rude, familie.

Desi persoanele cu schizofrenie pot fi tratate medicamentos si ajutate din punct de vedere psiho-social, OMS atrage atentia ca majoritatea persoanelor cu schizofrenie cronica nu au acces la tratament. Exista dovezi clare ca metodele clasice de ingrijire in spitalele destinate bolilor mintale nu este eficient in furnizarea tratamentului necesar persoanelor cu tulburari mintale.

Astfel, Planul OMS de actiune pentru Sanatatea Mintala pentru perioada 2013-2020, aprobat de Adunarea Mondiala a Sanatatii in anul 2013, indica masurile necesare pentru a furniza servicii adecvate persoanelor cu tulburari psihice – inclusiv schizofrenie. De aceea, OMS atrage atentia ca transferarea acestor ingrijiri din institutiile de sanatate mintala la comunitate trebuie sa fie extinse si accelerate. De altfel, angajarea membrilor familiei si a comunitatii reprezinta un aspect foarte important.

Articolul precedentProf. Dr. Gheorghe Burnei: In ultimii 10 ani nu am mai avut decese asociate complicatiilor infectiilor osoase
Articolul următorOMS: Copiii mamelor cu HIV pot avea aceleasi beneficii ale alaptarii la fel ca si copiii mamelor fara HIV