OMS: Copiii mamelor cu HIV pot avea aceleasi beneficii ale alaptarii la fel ca si copiii mamelor fara HIV

0
154

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) este de parere ca micutii nascuti de femei cu HIV pot beneficia de aceleasi beneficii ale alaptarii la fel ca si copiii mamelor care nu sunt infectate cu HIV. insa este nevoie ca mamele cu HIV sa primeasca terapie antiretrovirala pe toata durata vietii.

Potrivit ghidului OMS lansat in luna iulie 2016, in tarile care au optat pentru promovarea si sustinerea alaptarii la san mamele cu HIV care primesc terapie antiretrovirala si sunt aderente la tratament trebuie sa alapteze exclusiv in primele sase luni, apoi sa adauge alimentatia complementara pana la 12 luni. Alaptarea alaturi de alimentatia complementara poate continua pana la 24 de luni sau chiar mai mult. Iar asta in conditiile in care inainte OMS recomanda alaptarea pana la 12 luni, iar apoi intreruperea acesteia daca exista o dieta corespunzatoare si sigura.

Noile preveri se bazeaza pe dovezi stiintifice care arata faptul ca terapia antiretrovirala este foarte eficienta in prevenirea transmiterii HIV prin alaptare atat timp cat mama este aderenta la tratament, mentioneaza OMS.

in acest context, OMS subliniaza importanta existentei unor sisteme de sanatate care sa ofere servicii medicale fiabile persoanelor cu HIV, in special femeilor care doresc sa devina mame sau care sunt deja mame astfel incat sa se evite transmiterea infectiei de la mama la copil.

Articolul precedentOMS: In intreaga lume exista cel putin 21 de milioane de persoane cu schizofrenie
Articolul următorMS: Inspectorii DSP Bucuresti au facut un recontrol la Spitalul CF2