Prof. dr. Gabriela Jimborean: Acum 5 ani incidenta fumatorilor era de 37%. In prezent sunt circa 27% fumatori activi

0
450

Desi tara noastra se afla printre primele locuri in ceea ce priveste numarul fumatorilor, incidenta fumatului a scazut in ultimii ani. Scadearea numarului de fumtori este asteptata sa continue in urmatorii ani, ca o consecinta directa a adoptarii legislatiei care interzice fumatul in spatiile publice.

„Incidenta (fumatorilor, n.r.) in Romania a scazut foarte mult. Acum cinci ani incidenta era de 37%. S-a scazut la 32-30% si recent avem 27% fumatori activi. Romania ar ramane inca in topul tarilor, dar cu multi fumatori. Nu pot sa nu felicit pe toti cei care au avut un cuvant de spus impotriva fumatului si nu este numai parerea mea ci este parerea tuturor ca vom asista in timp, la o diminuare a fumatului si mai ales a bolilor care sunt legate direct de fumat.”, a explicat prof. univ. dr. Gabriela Jimborean, Vicepresedinte al Societatii Romane de Pneumologie (SRP), cu prilejul editiei a V-a a Conferintei Managementul Bolilor Pulmonare.

Referitor la preventia fumatului si a impactului acestuia, prof. univ. dr. Florin Mihaltan a subliniat ca s-au facut progrese prin legislatia antifumat, iar efectele aceastei Legi vor fi vizibile intr-un an de zile.

„Daca vorbim de preventie, aici singurul progres vizibil, si sper sa ramana, este aceasta noua legislatie romaneasca, care face in mod indirect preventie atat pentru fumatorul pasiv, cat si pentru fumatorul activ. (…) Este un lucru care va fi verificat la un an. Va fi o reducere importanta la capitolul internari prin infarct miocardic acut, accidente vasculare cerebrale, prin criza de astm sau exacerbari BPOC. Vor fi economii la bugetul de sanatate, va fi o influenta la capitolul preventie de debut a fumatului in randul copiilor si adolescentilor pentru ca aceasta lege trebuie sa ramana in forma actuala, ea incercand sa creeze o imagine noua de protectie a generatiilor urmatoare.”, a subliniat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, Presedinte Societatea Romana de Pneumologie.

Articolul precedentStudiu: Salamul feliat poate contine intre 7.9% si 50% grasimi
Articolul următorSalveaza o viata! La doar 3 ani, i-a fost extirpata o tumora pe creier. Daria are nevoie de sprijinul nostru ca sa invinga boala