Prof. dr. Gabriel Ioan Prada: „Longevitatea activa trebuie sa fie un obiectiv realizabil al geriatriei si gerontologiei”

0
489

Mentinerea unei sanatati optime odata cu inaintarea in varsta, de a avea o batranete sanatoasa, este un deziderat general, insa in majoritatea cazurilor, trecerea anilor inseamna si instalarea diverselor afectiuni.

„S-au facut niste studii recente relativ care au aratat ca persoanele peste 80 de ani au cel putin cinci afectiuni care trebuie tratate, deci nu exista persoana cu varsta inaintata fara niciun fel de boala” a explicat pentru www.sanatateatv.ro prof. dr. Gabriel Gabriel Ioan Prada, Director Medical Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”.

Astfel, un obiectiv realist si realizabil in ceea priveste starea de sanatate a persoanelor in varsta ar trebui sa fie longevitatea activa, mai precis mentinerea gradului de independenta dorit de fiecare persoana in parte pentru cat mai multi ani.

„Dorinta de a realiza o batranete sanatoasa, adica sa fim sanatosi pana la orice varsta, e foarte dificila, e chiar prea ambitioasa, pentru ca dupa definitia OMS, sanatatea este bunastare biologica, psihologica si sociala – foarte greu de realizat, adica aceasta combinatie, si aceasta este realitatea. Definitia aceasta este foarte buna si reala, dar nu putem crea, nu putem obtine o sanatate de acest tip: perfect. Şi atunci cred ca obiectul deocamdata, in momentula ctual, al dezvoltarii medicinei si a geriatriei in sine este putin prea ambitios si atunci un obiectiv realizabil, cum spuneam anterior, este acesta al longevitatii active, adica sa traim multi ani, dar sa ne mentinem nivelul dorit de independenta si de activitate.”, a precizat prof. dr. Gabriel Ioan Prada.

in cazul varstnicilor exista anumite particularitati de manifestare a bolilor, asa cum este manifestarea silentioasa, in care simptomele sunt aproape neobservabile, conducand la diagnosticari tardive sau manifestari atipice care pot modifica tabloul clinic si fac sa nu fie identificata in timp afectiunea. Pe de alta parte, mai explica specialistul, exista si perceptii, atat in randul personalului medical, cat si printre varstnici, cum ca orice modificare ar tine de varsta cronologica, ceea ce conduce la trecerea cu vederea a unor afectiuni grave.

in acest context, ar fi nevoie de crearea unui sistem de screening al persoanelor in varsta.

„Noi propunem sa cream un sistem de screening al varstnicilor, de tip ambulator, astfel incat persoanele intre 65 si 74 de ani sa fie evaluate multidimensional de un geriatru o data pe an. Aceasta s-ar adauga la evaluarea medicului de familie, deci ar fi doua evaluari pentru persoanelepeste 65 de ani. Pentru persoanele peste 75 de ani am propune doua evaluari facute de medicul geriatru si s-ar adauga la o evaluare facuta de medicul de familie, deci ar fi cam trei evaluari anuale. Aceasta ar putea sa creasca posibilitatea de diagnosticare precoce a unor afectiuni la varstnic, interventie precoce mult mai ieftina si prevenirea complicatiilor si a spitalizarilor”, a mai adaugat prof. dr. Gabriel Ioan Prada, Director Medical Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”.

Articolul precedentTipurile de psoriazis si manifestarile specifice
Articolul următorBuna colaborare pacient-medic, un pas important in managementul astmului bronsic