Buna colaborare pacient-medic, un pas important in managementul astmului bronsic

0
279

O noua editie Pneumo Road Show a fost organizata la Cluj de catre Societatea Romana de Pneumologie si a vizat si de aceasta data importanta abordarii interdisciplinare a bolilor pulmonare.

Sub coordonarea prof. dr. Monica Pop, simpozionul a reunit atat medici pneumologi, cat si medici din alte specialitati implicate inmanagementul bolilor pulmonare, cu scopul bine definit de a sustine educatia medicala specializata.

„Devine tot mai necesara colaborarea intre specialistii a caror expertiza medicala vizeaza tratarea afectiunilor pulmonare. Din fericire, tot mai multi specialisti inteleg acest lucru si sunt deschisi unei astfel de abordari. Drept dovada, cea de-a doua editie a simpozionului Pneumo Road Show Cluj a adus laolalta nu doar medici pneumologi, dar si internisti, cardiologi si medici de familie. Toti acestia saluta initiativa noastra si o vad drept o oportunitate de a afla noi informatii privind subiectele ce prezinta un real interes in bunul management al bolilor pulmonare.”

Unul dintre subiectele de actualitate abordat in cadrul evenimentului a fost astmul bronsic, o boala inflamatorie a cailor respiratorii de care sufera aproape 300 de milioane de persoane, potrivit Initiativei Globale pentru Astm (Global Initiative for Asthma – GINA).

Pentru ca nu este curabil, astmul poate fi tinut sub control prin diagnostic precoce, tratament adecvat si educatia pacientului, iar calitatea vietii persoanei afectate se mentine la un nivel optim.

Organizatia Mondiala a Sanatatii trage insa un semnal de alarma privind necesitatea luarii unor masuri urgente, precum disponibilitatea medicamentelor la preturi accesibile, in special in tarile cu un venit mediu scazut, unde decesele cauzate de astm sunt mai frecvente. in caz contrar, numarul persoanelor care isi pierd viata din cauza astmului ar putea creste in urmatorii zece ani.

Cauzele astmului

Astmul este cauzat de inflamarea cailor respiratorii si se manifesta sub forma unor crize cu respiratie suieratoare si dificila,insotite de tuse si senzatie de apasare sau durere in piept. in timpul crizelor de astm, bronhiile se ingusteaza si fac dificila trecerea aerului in plamani.

Severitatea simptomelor poate varia de la o persoana la alta, crizele de astm se pot manifesta de cateva ori pe zi sau saptamana, iar in cazul unora se pot inrautatii in timpul noptii sau a activitatilor fizice.

Expunerea la anumite substante sau particule care pot provoca reactii alergice sau pot duce la iritarea cailor respiratorii sunt principalii factori de risc pentru astm, completate fiind si de predispozitia genetica a persoanei afectate. Alergenii cei mai frecventi sunt: praful, parul de animale, polenul, mucegaiul, fumul de tigara, subtantele iritante din mediul de lucru, poluarea.

Managementul astmului conform ghidului GINA

Potrivit programului Initiativei Globale pentru Astm (Global Initiative for Asthma – GINA), scopul pe termen lung al unui management corect al astmului trebuie sa urmareasca un bun control al simptomelor, sa reduca viitoarele riscuri ale posibilelor acutizari si sa elimine efectele adverse ale tratamentului.

in acest scop, este foarte importanta existenta unei colaborari intre persoana astmatica si medic. Pacientii trebuie sa inteleaga informatiile furnizate de medic, iar acestia, la randul lor, trebuie sa ia in considerare educarea lor in acest scop. Prin insusirea cunostintelor, increderii si abilitatilor necesare, persoanele cu astm capata un rol major in bunul management al afectiunii.

Aceasta educatie este relevanta pentru toate persoanele cu astm, indiferent de varsta, insa trainingul oferit tine de fiecare persoana in parte si de abilitatea si disponibilitatea ei de a-si asuma responsabilitatea. in cazul copiilor, aceasta responsabilitate revine parintilor. in urma trainingului, astmaticii ar trebui sa stie cum sa isi monitorizeze simptomele, sa recunoasca si sa faca fata agravarii simptomelor si sa se prezinte la un control periodic. Utilizarea unui inhalator ar trebui precedata de o demonstratie a medicului, iar verificarea si corectarea tehnicii de utilizare dureaza doar 2-3 minute si duce la o imbunatatire semnificativa a controlului astmului.

Tratamentul joaca un rol major in ameliorarea simptomelor si, totodata, in buna desfasurare a activitatilor zilnice. Tipul de tratament variaza in functie de severitatea astmului si consta in medicatie de scurta durata, cu scopul imbunatatirii starii generale a astmaticului prin reducerea simptomelor, sau o medicatie de lunga durata, cu administrare zilnica, pentru a controla inflamatia si a preveni exacerbarea simptomelor.

Pe langa medicatia adecvata, astmul poate fi controlat si prin evitarea stimulilor care inflameaza caile respiratorii. De aceea, este foarte important ca pacientii sa beneficieze de suportul medical necesar, astfel incat acestia sa cunoasca factorii declansatori si modul de a-i evita.

Controlul periodic este esential atat pentru mentinerea sub control a simptomelor, factorilor de risc si exacerbarile, cat si pentru evaluarea reactiilor la tratament. Frecventa vizitelor este decisa in functie de nivelul initial de control, receptivitatea la tratament si implicarea pacientului in managementul independent. Primul control ar trebui facut intre o luna si trei luni de la inceperea tratamentului, urmand ca apoi sa se repete o data la 3-12 luni. in cazul unei exacerbari, un control in termen de o saptamana ar trebui realizat.

Reducerea tratamentului se va face numai dupa o perioada de trei luni de mentinere a astmului sub control, insa depinde de la caz la caz, in functie de tratamentul curent si factorii de risc. Trebuie tinut cont si de momentul adecvat, nu se reduce tratamentul in cazul calatoriei, sarcinii si existentei unei infectii respiratorii.

Proiectul Pneumo Road Show a fost demarat in anul 2014, desfasurandu-se prin organizarea unor conferinte tematice in mai multe orase din tara. in 2015, Pneumo Road Show acontinuat prin realizarea unor conferinte stiintifice interdisciplinare in unele dintre cele mai importante3 centre universitare din tara.

Organizator stiintific: Societatea Romana de Pneumologie

Partener: Astra Zeneca

Management eveniment: Sanatatea Press Group, Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentProf. dr. Gabriel Ioan Prada: „Longevitatea activa trebuie sa fie un obiectiv realizabil al geriatriei si gerontologiei”
Articolul următorOMS doreste reducerea si mentinerea pierderii in greutate in copilarie la mai putin de 5% pana in 2025