Prof. Coriu: Empatia e esențială în profesia de medic, dar nu trebuie confundată cu asistența psihologică

0
296

”Empatia este o fațetă esențială a profesiei de medic, însă empatia nu trebuie confundată niciodată cu asistența psihologică, pentru că o astfel de confuzie poate avea efecte devastatoare”. Este semnalul de alarmă tras de prof. dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), în marja conferinței ”Supraviețuitorii de Cancer – Accesul la servicii de psihologie și psihoterapie oncologică”, organizată miercuri la Senat.

Prof. dr. Coriu a subliniat că medicul, de foarte multe ori, este lăsat singur în sistemul medical românesc și că este nevoie de eforturi atât din partea decidenților, cât și din partea reprezentanților corpului profesional medical pentru ca medicul, în specialitatea sa, să fie sprijinit de o echipă multidisciplinară.

”Consider că în astfel de situații (când trebuie să dea un verdict de boală gravă – n.r.) dar și pentru a ajuta pacientul să aibă o complianță mai bună mai ales în bolile cronice, atât medicul, cât și aparținătorul și, bineînțeles, pacientul trebuie să fie sprijinit de psiholog. Cu atât mai mult în oncologie, cred că acest suport psihologic este extrem de important pentru toate părțile implicate”, a declarat președintele CMR.

El a vorbit și despre importanța stării psihice a pacientului, a aparținătorilor, dar și a medicului: ”După cum știm cu toții, o stare psihică bună influențează pozitiv atât aderența la tratament, cât și pronosticul evoluției afecțiunii. Însă pentru ca pacientul să aibă o stare psihică bună, este important ca persoanele care îl îngrijesc – fie că vorbim de medic sau de aparținător – la rândul lor să aibă o stare psihică adecvată. Acest lucru nu este ușor, în condițiile în care, de multe ori, medicul, de exemplu, este cel care trebuie să își asume și rolul de psihoterapeut atât pentru pacient, cât și pentru aparținător”.

”Aș vrea să mai atrag atenția asupra unui aspect: este important ca suportul psihologic să nu rămână pe hârtie, ci ca implementarea sa să meargă până la capăt și ca toți cei vizați să poată să beneficieze, fără obstacole, de el. Iar pentru aceasta este nevoie de investiții, care trebuie făcute cu celeritate”, a adăugat prof. dr. Coriu.

Asigurarea consilierii psihologice a pacienților cu afecțiuni oncologice reprezintă un punct important pe care reprezentanții autorităților, dar și ai asociațiilor profesionale medicale și ai asociațiilor de pacienți l-au dezbătut în cadrul unei prime dezbateri de miercuri, de la Parlament, ce a avut ca temă ”Supraviețuitorii de cancer. Accesul la servicii de psihologie și psihoterapie oncologică”.

În cadrul dezbaterii, s-a adus în atenție, pe lângă consilierea psihologică, și două propuneri legislative, care vizează declararea primei duminici din luna iunie ca Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, precum extinderea riscurilor asigurate astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate obține drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav.

 

Articolul precedentMS: Ordin pentru asigurarea disponibilității medicamentelor utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale
Articolul următorPreședintele CNCAV: Se observă o creştere cu 50 la sută a cazurilor în România, în ultimele şapte zile