MS: Ordin pentru asigurarea disponibilității medicamentelor utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale

0
170

Ordinul care modifică și completează cadrul legal în vederea asigurării disponibilității medicamentelor utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale, a fost semnat, miercuri, de către ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Potrivit unui comunicat al Minsiterului Sănătății, „conform noilor reglementări, se introduce o procedură clară pentru acordarea autorizației privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale. Astfel, se creează cadrul legal pentru selectarea ofertei distribuitorului angro având ca prim criteriu punerea pe piață a medicamentului în cel mai scurt timp, într-un interval propus printr-un anunț publicat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), ulterior urmând a fi aleasă oferta cea mai avantajoasă ca preț”.

Totodată, prin noile modificări să introduc obligații explicite pentru distribuitorii cărora li se acordă autorizația, menite să asigure pe piață stocuri adecvate și continue de medicamente pentru nevoi speciale, arată sursa citată.

„Noile prevederi menționează obligația ANMDMR de retragere a autorizației pentru nerespectarea asigurării disponibilității efective a medicamentului pentru pacienți. De asemenea, ANMDMR are obligația de a comunica Ministerului Sănătății, lunar, un raport cuprinzând situația tuturor autorizațiilor privind medicamentele pentru nevoi speciale în vigoare, cu evidențierea informațiilor referitoare la stoc, punerea efectivă pe piață a fiecărui medicament din această categorie, întreruperi sau orice alte probleme apărute în aprovizionare”, potrivit comunicatului citat.

Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Articolul precedentAsigurarea consilierii psihologice a pacienților oncologici, în atenția decidenților
Articolul următorProf. Coriu: Empatia e esențială în profesia de medic, dar nu trebuie confundată cu asistența psihologică