Prof. dr. Corin Badiu: Aportul de iod se face in raport cu necesitatile. Copiii si gravidele au nevoie de o cantitate mai mare

0
409

Patologia tiroidiana este cea mai frecventa afectiune hormonala. in acest context, iodul detine un rol important. La noi in tara exista zone cunoscute in care exista carenta de iod – zona Moldovei, in vecinatatea Arcului Carpatic, la Sud de Carpati si in Ardeal.

Despre aportul adecvat de iod, prof. univ. dr. Corin Virgil Badiu, medic primar Endocrinologie, Diabet zaharat, nutritie, boli metabolice, Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon” a explicat ca acesta se face in raport cu populatia- respectiv este nevoie de o cantitate mai mare de iodla copii, gravide.

„insa date recente au aratat ca oricat am reusi noi sa spunem ca dorim sa compensam carenta iodata prin aport de iod prin sare, exista o populatie de persoane care au nevoie de o cantitate mai mare. Ma refer la copiii in dezvoltare, perioada pubertatii, la gravide. Pe de alta parte, prietenii nostri cardiologi, au lansat o campanie destul de eficienta in care spune: evitati excesul de sare, zahar si grasimi, si-atunci, sigur ca respectand acest principiu, care ne fereste de hipertensiune”, a explicat prof. univ. dr. Corin Virgil Badiu intr-un interviu acordatwww.sanatateatv.ro.

Specialistul explica, de asemenea, ca daca la copii doza adecvata de iod este de 150 de micrograme/zi, necesarul de iod in cazul unei gravide este de 200-250 micrograme/zi.

Articolul precedentProtestele medicilor continua cu pichetarea Ministerului Muncii
Articolul următorScaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei