Scaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei

0
334

Scaderea acoperirii vaccinale reprezinta una dintre amenintarile majore pentru sanatatea publica la nivel global, iar Romania se confrunta in ultimii ani cu o situatie ingrijoratoare, rata de vaccinare fiind mult sub nivelul optimal, de 95%,recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Pentru copiii care au implinit un an in iulie 2015, spre exemplu, acoperirea vaccinala la 12 luni era sub 90% pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare, precum: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, rujeola, oreion, rubeola sau hepatita B, arata datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Panta descendenta pe care se afla acoperirea vaccinala in Romania este si o consecinta a scaderii increderii parintilor in beneficiile vaccinarii, ceea ce a dus la refuzul unora dintre acestia de a-si vaccina copiii, fenomenul fiind alimentat de informatii neadevarate vehiculate in spatiul public, provenind din surse necredibile din punct de vedere stiintific si medical.

in aceste conditii, specialistii in domeniul vaccinologiei atrag atentia ca orice decizie a parintilor legata de vaccinarea copiilor trebuie luata cu responsabilitate, iar responsabilitatea inseamna o informare corecta pe aceasta tema, din surse avizate profesional.

„Vaccinarea, conform practicii in vigoare, a medicinei bazate pe dovezi practic, este singura cale prin care putem preveni in mod specific aparitia unor boli infectioase grave, care pot pune in pericol sanatatea individului si, in consecinta, sanatatea populatiei. Ne dorim ca oamenii, in general, si parintii copiiilor, in particular, sa inteleaga corect toate aspectele legate de vaccinare si sa actioneze cu responsabilitate in ceea ce priveste vaccinarea. Trebuie sa discernem intre informatia medicala, bazata pe dovezi stiintifice si informatiile provenite din surse neavizate care, punand in discutie efectele benefice ale vaccinarii, reusesc in anumite cazuri sa determine atitudini confuze. in multe situatii, din cauza acestor atitudini, acoperirea vaccinala a scazut, ceea ce inseamna riscuri pentru sanatatea publica si riscuri pentru copiii care nu au fost vaccinati incomplet cu vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila – Presedinte Societatea Romana de Microbiologie, Membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.

Pentru a facilita dialogul profesionistilor romani implicati in vaccinare, Societatea Romana de Microbiologie a organizat a IV-a editie a Conferintei Nationale Actualitati in Vaccinologie – RoVaccin 2016. La eveniment au participat, pe langa specialisti in domeniul medical, reprezentanti ai societatii civile, autoritatilor care au dezbatut provocarile din domeniul vaccinologiei, precum si solutiile concrete pentru gestionarea cat mai eficienta a Programului National de Vaccinare.

Articolul precedentProf. dr. Corin Badiu: Aportul de iod se face in raport cu necesitatile. Copiii si gravidele au nevoie de o cantitate mai mare
Articolul următorStudentii la medicina din Cluj-Napoca promoveaza preventia: clujenii, asteptati la conferinta „Medici pentru Tine” in 9 aprilie