79 de cazuri de rujeola confirmate in Bistrita-Nasaud si Cluj. Ministerul Sanatatii le cere parintilor sa isi vaccineze copiii

0
305

Un focar de 79 de cazuri de rujeola a fost confirmat in Transilvania, in localitati aflate la granita dintre judetele Bistrita-Nasaud si Cluj. in zona respectiva exista comunitati in care copiii nu apar pe lista medicului de familie, astfel fiind nevaccinati, precizeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Ministerul Sanatatii a cerut, astfel, mobilizarea tuturor directiilor de sanatate publica pentru desfasurarea campaniilor de imunizare cu vaccin obligatoriu impotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR) in cazul copiiilor nevaccinati sau incomplet vaccinati.

Datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile arata ca acoperirea vaccinala pentru vaccinul impotriva rubeolei-rujeolei-oreionului (ROR) la copiii in varsta de 1 an, in iulie 2015, era de 68.7%, in timp ce pentru cei nascuti in iulie 2013 era de 89.5%sub nivelul optimal de 95% recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Rujeola este o boala infectioasa extrem de contagioasa caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si eruptie cutanata. Ministerul Sanatatii recomanda ca la aparitia primelor simptome de boala parintii sa se prezinte de urgenta la medic cu copilul pentru izolarea acestuia si prescrierea tratamentului adecvat bolii si prevenirea complicatiilor acesteia, printre care diareea – grava mai ales in cazul sugarilor -, otita medie, pneumonia, encefalita si decesul.

Articolul precedentProtestele medicilor continua cu pichetarea Ministerului Muncii
Articolul următorScaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei