Prof. dr. Cătălina Poiană: În 2019, am avut 4,15 milioane de internări și 30 milioane de zile de spitalizare

0
8

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), a declarat că în România se înregistrează un număr mare de internări și zile de spitalizare, raportat la populație.

„Nimeni nu își dorește să ajungă în spital, nici pacientul, nici sistemul și nici medicul. Paradoxul este că avem un număr mare de internări și zile de spitalizare, raportat la populație. Spre exemplu, în 2019, ultimul an de referință, am avut 4,15 milioane de internări și 30 de milioane de zile de spitalizare. Este limpede de ce nu vrea pacientul să ajungă în spital. Acolo va fi relativ izolat de familie, apăsat sufletește nu doar de suferința lui, ci și de a altor persoane aflate în același spațiu nefamiliar. Doar știți câtă nesiguranță, cîte temeri evocă sintagma „pe un pat de spital”. Sistemul sanitar, dacă ar putea să răspundă la un chestionar de satisfacție, ar spune, la rândul lui, că nu își dorește să ajungă pacienți în spital”, a precizat Prof. dr. Cătălina Poiană.

Președintele CMMB a explicat că, la acest moment, costurile de diagnostic și tratament în spital pentru afecțiuni care ar putea fi rezolvate în Ambulator sunt considerabil mai mari.

„Medicul de spital ar dori să scadă presiunea în care lucrează, ar dori să fie mai puține internări, să poată acorda timp și atenție pacientului și, în special, cazurilor complicate, grave. În acest fel, s-ar putea să se îmbunătățească și calitatea actului medical și s-ar evita și erorile, dar mai ales epuizarea care afectează din ce în ce mai mult performanțele profesionale și chiar viața medicului”, a explicat Prof. dr. Cătălina Poiană.

Președintele CMMB a adresat și o serie de întrebări  decidenților, de la care se așteaptă operaționalizarea soluțiilor propuse de specialiști și de forurile de expertiză profesională.

„Ce va face sistemul asigurărilor de sănătate pentru a întări ambulatoriul de specialitate, această cenușăreasă a sistemului de sănătate, veriga intermediară între  medicina de familie, între medicina primară și cea de spita? Cât de mult poate fi crescută finanțarea acestui segment, astfel încât numărul de puncte, precum și valoarea punctului pe consultație să reflecte valoarea muncii și pregătirea medicului? Cum va fi asigurat accesul pacienților la medicul de spicialitate din Ambulator pe tot parcursul unei luni, pentru că fondurile alocate se termină în doar câteva zile și pacientul nu are de ales, fiind împins fie spre spitalizare, fie se întârzie diagnosticul, ajungând în spital în faze avansate ale bolii, în care internările sunt lungi, iar tratamentul costă? Cum rezolvăm abordarea asistenței medicale la sfârșitul săptămânii, fără să încărcăm Camerele de Gardă sau Unitățile de Primiri Urgențe, unde, spre exemplu, în 2019, la Spitalul Floreasca ajungeau în week-end peste 400 de persoane care se adresau acestui serviciu?”, a spus Prof. dr. Cătălina Poiană.

„O altă întrebare, extrem de importantă, este cum se va dezvolta prevenția și depistarea precoce a bolilor și cum se va ajunge la un nivel comparabil cu ceea ce se face în țările vest-europene. Cum vedeți dezvoltarea programelor de screening, compensarea unor teste, a vaccinurilo și, de ce nu, decontarea consultațiilor la medicul nutriționist pentru că foarte multe din problemele care reprezintă priorități de sănătate publică au aceste elemente la bază”, a completat președintele CMMB.

„Atunci când aceste întrebări vor fi introduse în practica noastră cu siguranță vom putea să reducem numărul și durata internărilor și, în acest fel, să eficientizăm resursele financiare, vom proteja resursa umană și vom crește, de fapt, calitatea vieții cetățenilor asigurați”, a explicat Prof. dr. Cătălina Poiană.

Totodată, președintele CMMB a adus în atenția decidenților reglementarea, din punct de vedere legislativ, a elementelor legate de modernizarea infrastructurii din spitalele de stat vechi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului online „Medicii în dialog cu politicienii: Perspective pentru sănătatea românilor”, organizat marți, de Colegiul Medicilor din România (CMR).

Managementul logistic și producția video ale evenimentului CMR au fost asigurate de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentConf. dr. Buicu, despre o nouă lege a Sănătății: Nu este fezabilă
Articolul următorProf. dr. Azamfirei, despre crearea de premise pentru formarea resursei umane pentru Sănătate