Prof. dr. Alexandru Bucur: Peste 500 de cazuri noi pe an de cancer oral, in ultimii trei ani

0
46

Specialistii de la Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Bucuresti trag un semnal de alarma, cu prilejul Zilelor Prevenirii Cancerului Oral, cu privire la incidenta tot mai crescuta a cancerului oral, precum si la consecintele acestuia.

„Incidenta cancerului oral a crescut foarte mult in Romania in ultima perioada. in ultimii trei ani au fost inregistrate peste 500 de cazuri noi pe an, iar din acestea peste 60% ajung la medic in stadiu mult prea avansat. (…) Daca ar fi sa comparam, putem spune ca numarul cazurilor de cancer oral la adulti s-a dublat din 1990 pana in prezent. (…) in cazul unui diagnostic tardiv, durata de supravietuire este scurta, de 18-24 de luni. Perioada de viata este scurta pentru ca metastazele afecteaza plamanul”, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, prof. dr. Alexandru Bucur, seful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala din cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala „Prof. dr. Dan Theodorescu” Bucuresti.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat acest tip de cancer poate fi prevenit, prin controale stomatologice periodice. De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata oricarei leziuni aparute la nivelul cavitatii bucale, care nu isi gaseste rezolvare timp de 14 zile, precum si factorilor favorizanti, cum ar fi: consumul cronic de alcool, factorii infectiosi sau curele de slabire, potrivit specialistului.

Ad in title

„Preventia cancerului oral se poate face prin controale oncologice preventive periodice, care se fac de catre stomatolog. Stomatologul este obligat sa faca astfel de controale. Controlul cavitatii bucale trebuie facut de doua ori pe an. (…) Cancerul oral debuteaza fie ulcerativ fie sub forma unor pete albe sau rosii sau prin formatiuni de mici dimensiuni, vizibile in cavitatea bucala. Toate acestea pot produce disconfort in timpul masticatiei. De asemenea, chiar si o leziune banala la nivelul buzei, care nu se vindeca in 14 zile, poate ridica o suspiciune. De aceea este important ca orice leziune sa fie observata. Oamenii trebuie sa constientizeze ca o leziune care nu trece poate fi semn de tumora maligna. in momentul in care se observa o leziune, persoanele in cauza se pot adresa tuturor spitalelor de urgenta”, a mai adaugat prof. dr. Alexandru Bucur.

Cancerul oral apare mult mai frecvent la barbati, varsta de aparitie scazand la 40-45 de ani. in ceea ce priveste terapia, in prima faza aceasta este una chirurgicala, apoi este urmata de terapia complementara asociata, adica de chimioterapie si radioterapie. insa exista si cazuri in care nu se poate interveni chirurgical si atunci se practica ingrijirea paliativa, dupa cum a mai subliniat seful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Bucuresti.

Zilele Prevenirii Cancerului Oral au loc pe 28 si 29 iunie, perioada in care cei interesati pot beneficia de consultatii gratuite in cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala „Prof. dr. Dan Theodorescu” Bucuresti.

Articolul precedentZilele Prevenirii Cancerului Oral, 28- 29 iunie 2017
Articolul următorProf. dr. Florian Bodog, aviz pozitiv pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Sanatatii