Prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu: Trei sferturi dintre pacientii cu cancer pulmonar sunt diagnosticati in stadii inoperabile

0
344

in lume, peste 1.5 milioane de oameni isi pierd viata din cauza cancerului bronhopulmonar, potrivit datelor Globocan. in Romania, peste 11.500 de cazuri noi de cancer de plaman sunt inregistrate anual, arata estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cele mai multe dintre ele sunt descoperite tarziu, astfel ca rata mortalitatii este foarte crescuta.

„Cancerul pulmonar este pe primul loc in ceea ce priveste statistica de mortalitate. Este principala cauza de deces in ceea ce priveste mortalitatea de toate cancerele, neoplaziilor, si, in acelasi timp dramatic. Dramatic in sensul ca unei supravietuiri extrem de scazute, sub 15% la 5 ani. (…) De fapt, cam trei sferturi dintre ei sunt diagnosticati in stadii inoperabile, in stadii in care in mod normal supravietuirea din pacate este de sub 1-2 ani.”, a explicat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedinte Ales al Societatii Romane de Pneumologie.

Diagnosticul cancerului bronhopulmonar consta in efectuarea unei bronhoscopii. in Romania exista mai multe probleme cu procesul de diagnosticare. Una dintre acestea o reprezinta personalul medical capabil sa efectueze o bronhoscopie, care este insuficient.

„Pe de alta parte, revenind la metodele de diagnostic esential este in primul rand bronhoscopia – investigatia endoscopica a plamanului. in acest sens mai sunt multe de facut daca stam sa ne gandim asupra faptul ca din cei 800 de pneumologi cati sunt acum in Romania cam 28% dintre acestia stiu sa faca, pot si sunt apti sa efectueze o bronhoscopie. in mod real, bronhoscopiile sunt facute de 18% dintre acesti medici deoarece nu exista suficient suport financiar pentru ca aceste laboratoare sa fie mai bune.(…) Ce trebuie inteles este acest suport financiar, pentru ca este nevoie ca aceasta investigatie, bronhoscopia pulmonara, sa fie o analiza uzuala, accesibila pacientului suspect de cancer pulmonar oriunde s-ar afla el. „, a adaugat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu.

O alta problema in realizarea diagnosticului de cancer pulmonar o reprezinta si accesul pacientilor la bronhoscopie. Mai exact, specialistul a precizat ca numarul foarte scazut al centrelor medicale in care se efectueaza o astfel de metoda influenteaza direct procesul de diagnosticare.

„Trebuie inteles ca daca din cauza acestor lipsuri sunt cam 4 centre la numar in tara noastra in care se lucreaza foarte mult. Evident ca accesul pacientilor in aceste centre nu este facil. in al doilea rand trebuie subliniat meritul extrem pe care il au medicii si asistentele. Un diagnostic de cancer pulmonar presupune in acelasi timp functionarea unor laboratoare de anatomie patologica de exemplu. functionarea unor specialitati conexe. Foarte multe dintre aceste cancere pulmonare, in momentul in care faci o procedura invaziva, poti avea complicatii. Deci colegii nostri anestezisti sau medicina de urgenta trebuie sa fie implicati.”, a indicat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Specialistul atrage atentia si ca exista o supraincarcare a serviciilor medicale.

„in aceste centre in care se lucreaza la foc continuu exista o activitate coplesitoare. Trebuie inteles ca un numar de 3000 de bronhoscopii cum se intampla in Timisoara sau in Iasi sau in Cluj si 10.000 de bronhoscopii la „Insitutul Marius Nasta” sunt niste cifre record oriunde in lume. Cand zic record este si un record de mandrie, dar in acelasi timp un semnal de alarma ca exista o supraincarcare a acestor servicii.”, a mai adaugat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Articolul precedentProf. dr. Gabriela Jimborean: Acum 5 ani incidenta fumatorilor era de 37%. In prezent sunt circa 27% fumatori activi
Articolul următorDr. Dorin Vancea: Este nevoie de Centre de Excelenta pentru diagnosticare precisa in cancerul bronhopulmonar