Primul Plan National Multianual Integrat de Control al Cancerului in Romania pentru perioada 2016-2020, prezentat de Ministerul

0
56

Ministerul Sanatatii a prezentat primul Plan National Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), care inglobeaza strategii noi de control al cancerului in Romania, conform directiilor comune de la nivel european in ceea ce inseamna lupta impotriva cancerului.

Planul include programe prin care se urmaresc reducerea mortalitatii si a incidentei cancerului, precum si imbunatatirea starii de sanatate a populatiei la risc si cresterea calitatii vietii bolnavilor de cancer.

Astfel, sunt prevazute noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de san si cancerul colorectal, strategii de imbunatatire a performantei actualului Program National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, cu pilotarea regionala a screening-ului primar HPV (Human Papilloma Virus), conform recomandarilor recente ale Ghidurilor Europene.

„Planul National de Control al Cancerului documenteaza strategia comprehensiva a Ministerului Sanatatii de control al cancerului, pentrureducerea mortalitatii si incidentei cancerului in Romania prin masuri de profilaxie primara si secundara, pentru imbunatatirea supravietuirii si a calitatii vietii bolnavilor de cancer. Vizam realizarea unui diagnostic precoce, asigurarea si controlul calitatiitratamentului multimodal, precum si urmarirea in timp atat ambulatorie, cat si la domiciliu, masuri de reabilitare-reintegrare si alte actiuni cu caracter social. De asemenea, dorim realizarea pregatirii profesionale la standarde europene a personalului implicat in managementul afectiunilor oncologice. Totodata, urmarim dezvoltarea unui plan nou de cercetare la toate nivelurile, centrat pe beneficiul pacientilor cu individualizare prognostica si personalizare”, a declarat conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Ministrul Sanatatii.

O componenta importanta a Planului o reprezinta promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populatiei in ceea ce privesteevitarea factorilor de risc, a expunerilor la noxe, cu scopul de a reduce riscul global de cancer. De asemenea, se aduc in prim-plan si politicile de vaccinare impotriva hepatitei B si a infectiilor cu virus HPV.

in ceea ce priveste capitolul social, Asociatiile de pacienti sunt invitate sa participe in grupul de lucru care va functiona sub coordonareaAsociatiei Ligilor Europene de Cancer, reprezentante pe plan intern de Societatea Romana de Cancer si de Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer. in acest sens, Asociatia Ligilor Europene de Cancer va desemna o organizatie partenera de pacienti din Romania, ca reprezentant in colaborarea din cadrul Parteneriatului Comun CanCon (Cancer Control Joint Action).

in ceea ce priveste aplicarea masurilor incluse in Planul National de Control al Cancerului, aceasta se va face conform unor strategii pe termen scurt, mediu si lung.

„Ministerul Sanatatii va identifica si prioritiza resursele necesare pentru finantarea implementarii fiecarei masuri in parte, prin strategii pe termen scurt – vizand bugetul pentru Programe al Ministerului Sanatatii, mediu si lung – prin proiecte de asigurare a infrastructurii si de formare profesionala menite sa asigure pe viitor baza materiala si umana necesara unei acoperiri cat mai bune a populatiei cu servicii medicale preventive si curative de o calitate cat mai buna, pentru a asigura in final controlul cancerului in tara noastra la un nivel competitiv pentru un stat membru al Uniunii Europene”, a precizat conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Ministrul Sanatatii.

Prezentarea Planului National Multianual Integrat de Control al Cancerului a avut loc in contextul intalnirii grupurilor de lucru din cadrulProiectului CanCon (Cancer Control Joint Action), initiat de Uniunea Europeana in vederea consolidarii unei abordari comune de lupta impotriva cancerului la nivel european.

Directiile de actiune ale Planului National de Control al Cancerului au fost elaborate in perioada 2009-2016 de catre expertii delegati deMinisterul Sanatatii, in cadrul Parteneriatului Politic European impotriva Cancerului (EPAAC) si al Parteneriatului Comun CanCon, finantate de Comisia Europeana DG SANCO.

Obiectivele – generale si specifice, precum si directiile strategice ale PNCC – au fost stabilite si propuse de un comitet tehnic numit prin Ordinul Ministrului Sanatatii din 03 martie 2016.

Planul are la baza evaluarea necesarului de resurse si masuri de control al cancerului existenta in documentul Raportului misiunii de evaluare ImPACT WHO-UICC-IAEA pentru Romania, evaluare solicitata de Ministerul Sanatatii.

Planul National de Control al Cancerului va fi propus de Ministerul Sanatatii spre adoptare, prin Hotarare de Guvern, pe agenda de lucru a Secretariatului General al Guvernului in luna iunie, pentru a se publica ulterioar in Monitorul Oficial.

Articolul precedentMS: Ultimul copil internat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie va fi externat astazi
Articolul următorExpertii europeni in Controlul Cancerului, reuniti la Bucuresti