Ministerul Sanatatii prezinta Planul National de Control al Cancerului 2016-2020

0
24

Primul Plan National Multianual Integrat de Control al Cancerului 2016-2020 din Romania (PNCC) va fi pezentat astazi, 13 aprilie 2016, potrivit Ministerului Sanatatii.

La prezentarea planului vor lua parte conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Ministrul Sanatatii, Dacian Ciolos, Prim-Ministrul Romaniei, Prof. dr. Vasile Dincu, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Prof. univ. dr. Alexandru Irimie, Presedintele Comisiei Consultative de Oncologie a Ministerului Sanatatii, Reprezentantul Romaniei in Actiunile Comune EPAAC si CANCON ale Comisiei Europene pentru Sanatate (2009-2017) si in Comisia Europeana de Experti in Controlul Cancerului, dr. Florian Nicula, Expert nominalizat de Comisia Consultativa de Oncologie a Ministerului Sanatatii, delegat al Romaniei in Comisia Europeana de Experti in Controlul Cancerului a DG SANCO si in Actiunile Comune EPAAC si CANCON ale Comisiei Europene pentru Sanatate (2009-2017), lider al Pachetului de Evaluare WP3 CANCON, dr. Tit Albreht, Coordonator Cancer Control (CanCon) Joint Action.

Planul National de Control al Cancerului, considerat o necesitate nationala, include un ansamblu de masuri comprehensive care vizeaza preventia, reducerea incidentei si a mortalitatii cancerului in Romania, prin promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populatiei in vederea evitarii factorilor de risc si a expunerilor carcinogene, pentru reducerea riscului global de cancer. De asemenea, prevede programe pilot de screening pentru cancerul de san si cancerul colorectal, precum si masuri pentru asigurarea si controlul calitatii diagnosticului, tratamentului multimodal si al monitorizarii. De altfel, mai sunt incluse masuri ce au in vedere imbunatatirea starii de sanatate a populatiei la risc si a calitatii vietii bolnavilor de cancer, masuri de reabilitare si reintegrare a pacientilor cu cancer, dar si proiecte de formare profesionala a personalului medical si proiecte de cercetare in oncologie.

Ad in title

PNCC a fost elaborat in perioada 2009-2015 de catre experti delegati de Ministerul Sanatatii, in cadrul Parteneriatului Politic European impotriva Cancerului (EPAAC) si a CanCon Joint Action.

Riscul de deces prin cancer pana la varsta de 75 de ani este cu 3.5% mai mare in Romania, fata de Uniunea Europeana, potrivit datelor Globocan. in ceea ce priveste depistarea cancerului de col uterin, aceasta forma de cancer are in general un prognostic bun, supravietuirea la 5 ani ajungand pana la 100% daca afectiunea e depistata in stadiul 0, respectiv 91%, in stadiul I, arata datele Ministerului Sanatatii.

Articolul precedentMS: Ultimul copil internat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie va fi externat astazi
Articolul următorExpertii europeni in Controlul Cancerului, reuniti la Bucuresti