Primul parc terapeutic din Europa, dedicat persoanelor cu dizabilitati, va fi construit in Romania

0
21

incepand cu vara anului 2018, Plaja 3 Papuci din Constanta va deveni prima plaja din Europa amenajata special pentru persoanele cu dizabilitati. Proiectul unic in Europa, initiat de psihologul Adrian Gemanaru si desemnat castigator la World Autism Festival 2017, din Canada, pentru caracterul social, se va intinde pe o suprafata de 22.000 de metri patrati de plaja si va cuprinde mai multe zone terapeutice, atat pentru persoanele cu dizabilitati, cat si pentru turistii care vor sa ajute oamenii aflati in proces de recuperare.

incepand cu data de 29 august 2017, vor fi amenajate primele zone din cele 16 disponibile incluzand:

a· Pictura pe sticla. Pe plaja va fi amplasat un panou vertical de sticla, pe care se poate picta prin diferite metode: cu pensula, buretele sau cu degetele.

Ad in title

a· Padurea de bambus. Va fi instalat un instrument muzical gigant, cu o suprafata de peste 20 mp, o padure de bambus, prin intermediul careia copiii isi vor putea crea propriile melodii prin lovirea betelor de bambus.

a· Cascada pe plaja. Va fi instalata pe plaja o cascada in marime naturala, iar copiii vor avea sarcina de a gasi cele mai bune solutii pentru ca apa sa reuseasca sa treaca peste toate obstacolele naturale.

a· Curcubeul. Perdele colorate din texturi diferite vor fi dispuse in zona de stimulare tactila.

,,Va fi proiectul cu cel mai mare impact adresat persoanelor cu nevoi speciale din Romania din ultimii ani, echipamentele terapeutice sunt inspirate dupa cele din Statele Unite, unde deja exista acest concept interesant de parc terapeutic.Pentru vara 2018, estimam ca peste 200.000 de persoane cu dizabilitati si insotitori ai acestora vor veni sa se bucure de aceasta zona speciala de relaxare.Peste 200 de voluntari din 10 tari din intreaga lume vor asigura buna desfasurare a evenimentelor pe timpul sezonului estival, iar atat intrarea, cat si toate facilitatile acestui sector de plaja, vor fi gratuite. Pana la sfarsitul lunii octombrie, ne propunem sa finalizam cu succes campania de strangere de fonduri, urmand ca ulterior sa inceapa selectia voluntarilor implicati in proiect. Ne mai despart aproximativ 65.000 euro pentru ca acest vis sa devina realitate”, a declarat psihologul Adrian Gemanaru, initiatorul proiectului.

Parcul Terapeutic „Plaja Dizabilitati” va cuprinde zone de sezlonguri, cearsafuri, spatii pentru terapie prin sport si muzica (meloterapie), cort spiritual, rampe de acces, scena pentru evenimente, gradina senzoriala de relaxare, punct de hidratare, locuri de joaca, ponton mobil pentru sarituri in apa, zona de stimulare auditiva, vizuala si tactila, alee senzoriala, atelier de olarit, spatiu pentru terapie canina cu ajutorul cainelui de terapie, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilitati, vestiare, dusuri, toalete, cort de prim-ajutor etc.

Pana in prezent, initiatorii proiectului au reusit sa stranga donatii private in valoare de 35.000 euro. Donatiile pot fi facute pe platforma de donatii a Asociatiei ,,Salveaza o inima”, accesand https://salveazaoinima.ro/campaigns/beach-happiness/.

Articolul precedentDr. Gheorghe Borcean, Presedinte CMR: Increderea este elementul fundamental al relatiei medic-pacient
Articolul următorAsociatia de Podiatrie, alaturi de maratonistii editiei 2017 a 2×2 RACE