Asociatia de Podiatrie, alaturi de maratonistii editiei 2017 a 2×2 RACE

0
22

Indiferent de sportul practicat, succesul sportiv este dependent de sanatatea picioarelor, insa pentru alergatori, picioarele sunt adevarati „stalpi” ai performantei: sprijinul, propulsia corpului, echilibrul acestora, toate se bazeaza pe membrele inferioare.

Promovand importanta sanatatii picioarelor in relatie cu sportul si activitatile sportive, Asociatia de Podiatrie a fost alaturi, pentru al doilea an la rand, de sportivii inscrisi in 2×2 RACE. Singura cursa de alergare montana din Romania, desfasurata integral la peste 2000 m altitudine, 2X2 RACE este unul dintre cele mai dificile ultra-maratoane montane din lume, masurand aproximativ 46 de km,cu 4200 m diferenta pozitiva de nivel.

Fiind extrem de solicitanta din punct de vedere fizic, mai ales pentru picioare, participantii au nevoie in acest sens de o ingrijire atenta si o pregatire adecvata. Asociatia de Podiatrie le-a oferit suportul informational necesar pentru asigurarea pregatirii corespunzatoare a picioarelor pentru aceasta cursa foarte dificila si pentru protejarea sanatatii picioarelor.

Ad in title

„Sanatatea picioarelor este esentiala pentru orice sportiv, pentru oricine practica activitati fizice, iar podiatrul este specialistul care are un rol fundamental in pregatirea sportivilor, in prevenirea eventualelor accidentari sau leziuni si in ingrijirea acestora, in cazul aparitiei unor probleme la nivelul membrelor inferioare. Asociatia de Podiatrie continua sa fie alaturi de echipa 2×2 RACE, de participantii la cursa, si ne bucura sa constatam constientizarea necesitatii si a rolului asistentei podiatrice in raport cu activitatile sportive. Podiatria, ca ramura medicala, are implicatii la multiple niveluri, iar partea sportiva este o zona majora, in care specialistii in ingrijirea piciorului au o contributie importanta.”, a declarat dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

in ceea ce priveste cursa 2×2 RACE, al carei traseu leaga cele mai inalte doua varfuri din Romania – Moldoveanu (2544m) si Negoiu (2535m), aceasta implica, pe langa alergarea propriu-zisa, o pregatire riguroasa, antrenament, incalzire corespunzatoare, recuperare.

Fiecare alergator trebuie sa acorde o atentie speciala sanatatii picioarelor, intrucat un maraton presupune riscuri si suprasolicitare in special pentru membrele inferioare.

Un alergator montan trebuie sa se odihneasca timp de cateva zile inainte de o astfel de cursa, sa urmeze un regim alimentar strict, sa respecte un program de atrenament de aproximativ patru zile pe saptamana si sa isi pregateasca picioarele pentru efortul depus.

in procesul de pregatire pentru alergatori, fie ca este vorba despre sportivi de performanta sau amatori, podiatrul are un rol foarte important. Prin urmare, este recomandata consultarea unui profesionist in ingrijirea picioarelor pentru o examinare de specialitate, care ajuta la identificarea eventualelor probleme de biomecanica, la alegerea unei incaltaminti potrivite sau la recomandarea unei orteze, daca este cazul.

Asociatia de Podiatrie a venit in acest context in sprijinul maratonistilor 2×2 RACE, oferind informatii si sfaturi privind realizarea contactului corect dintre corp si sol, mersul corect, prevenirea problemelor de sanatate a picioarelor, evitarea accidentarilor, cum ar fi luxatiile, entorsele, cazaturile, crampele, ori pantofii de alergare potriviti.

Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea meseriei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei in domeniul ingrijirii corecte a picioarelor.

Mai multe detalii despre Asociatia de Podiatrie gasiti pe www.podiatrie.ro

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentPrimul parc terapeutic din Europa, dedicat persoanelor cu dizabilitati, va fi construit in Romania
Articolul următorAsociatia de Podiatrie continua dezvoltarea de noi proiecte educationale pentru formarea de specialisti in podiatrie