Asociatia de Podiatrie continua dezvoltarea de noi proiecte educationale pentru formarea de specialisti in podiatrie

0
552

Asociatia de Podiatrie a organizat in aceasta vara prima scoala de Vara in Podiatrie, un proiect nou care urmareste facilitarea dezvoltarii profesionale pentru asistenti medicali si fiziokinetoterapeuti in domeniul ingrijirii specializate a piciorului, al podiatriei.

Initiativa completeaza celelalte programe educationale derulate de catre Asociatia de Podiatrie pentru instruirea de profesionisti in ingrijirea podiatrica a piciorului si pentru crearea cadrului necesar dezvoltarii acestei ramuri medicale si in Romania. „Ne bucuram pentru ca am avut multi oameni alaturi de noi in cadrul unui eveniment organizat in premiera in lumea medicala din Romania. Participantii au beneficiat de tot ceea ce inseamna cunostinte si informatii detinute de specialisti. Ne-am propus ca in momentul in care participantii au plecat de la scoala de Vara sa fi acumulat cat mai multe cunostinte pe care sa le foloseasca in practica. Ne dorim sa formam in timp o adevarata comunitate a specialistilor in ingrijirea piciorului, care sa se dezvolte si sa se implice activ in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat, in prevenirea amputatiilor cauzate de aceste complicatii, in cresterea sperantei de viata si a calitatii vietii persoanelor cu diabet zaharat, in final, precum si in asigurarea unei ingrijiri adecvate, specializate, a problemelor de sanatate a piciorului in general, care intra in sfera de competenta a podiatriei”, a declarat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.
scoala de Vara in Podiatrie le-a oferit participantilor o platforma de educatie medicala continua unica, concentrata in egala masura pe notiuni teoretice si pe ateliere practice in aspecte specifice ingrijirii specializate a piciorului: biomecanica piciorului, analiza mersului, hidroterapia, incaltamintea medicala. „Organizarea scolii de Vara in Podiatrie si a altor evenimente similare este foarte importana in primul rand pentru pacientii din Romania, acolo ajung toate lucrurile invatate si experienta acumulata. Apoi pentru asistentii medicali si pentru viitorii specialisti in podiatrie este foarte benefic. Pentru mine a fost o experienta foarte placuta, in special pentru faptul ca de 17 ani sunt plecata din tara. Acest eveniment m-a convins sa ma intorc acasa. A fost foarte interesant si binevenit, au fost adresate numeroase intrebari, nu ma asteptam la un asemenea interes sau la un asemenea cumul de informatii. Cei care se vor specializa in domeniul podiatriei trebuie sa aiba multa pasiune, sa fie condusi de ea, onestitate in relatie cu pacientul, perseverenta, pentru ca de acest lucru este nevoie in sistemul medical romanesc si mult interes, de a invata cat mai mult.”, a declarat Iulia Catana, participanta ca lector formator in cadrul scolii de Vara in Podiatrie. „Suntem mai mult decat incantati pentru ca in sfarsit avem ocazia sa pornim profesia de podiatru in Romania. Speram ca se va dezvolta in viitor. Inclusiv faptul ca termenul ,,podiatrie” a devenit cunoscut este deja foarte important. Asociatia de Podiatrie ajuta pana la urma intr-un mod preventiv la reducerea numarului de amputatii. Pentru noi este extrem de importanta existenta unor evenimente de formare precum scoala de Vara in Podiatrie, pentru ca reprezinta un prim pas in formarea noastra si in dezvoltarea profesionala ulterioara.
Perfectionarea intr-o astfel de profesie trebuie sa inceapa cu astfel de evenimente, cu aducerea asistentilor medicali in Asociatia de Podiatrie, cu participarea lor la scoli de vara, cu facilitarea accesului la informatie si instruire”, a declarat Clementina Ilinca, asistent medical, participanta in cadrul scolii de Vara in Podiatrie. „Lucruri extrem de interesante pe care le-am aflat, eu fiind asistent medical generalist. in cadrul scolii de Vara in Podiatrie s-a discutat despre lucruri care ma interesau si pe care le-am inteles, in ceea ce priveste ingrijirea piciorului diabetic, acolo fiind tinta mea. Am aflat multe lucruri utile si interesante pe partea de kinetofizioterapie. Am fost placut surprisa sa vad ca avem oameni bine pregatiti in aceste domenii, care ne pot impartasi mai departe ceea ce stiu. Am vazut scoala de Vara in Podiatrie drept un eveniment educativ, in special de instruire a viitorilor specialisti in podiatrie. Un eveniment unde am invatat totodata sa lucram in echipa, pentru ca podiatria se axeaza in special pe munca in echipa, pe comunicare intre diferitele discipline implicate in ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat”, a declarat Carmen Matache, asistent medical, participanta in cadrul scolii de Vara in Podiatrie 2017. „Am plecat de la scoala de Vara afland multe lucruri noi si cu dorinta de a reveni si de a invata si mai mult. Sunt pasi marunti pe care ii facem intrucat domeniul podiatriei nu este dezvoltat in Romania, ne dorim sa aflam cat mai multe lucruri, sa beneficiem si de experienta impartasita de specialistii din strainatate si bineinteles, sa invatam unii de la ceilalti si sa evoluam, astfel incat peste cinci ani sa ajungem si mai sus”, a declarat Maria Cuta, participanta la scoala de Vara in Podiatrie.
Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea profesiei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei in domeniul ingrijirii corecte a picioarelor.
Mai multe detalii despre proiectele Asociatiei de Podiatrie aflati accesand: www.podiatrie.ro

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentAsociatia de Podiatrie, alaturi de maratonistii editiei 2017 a 2×2 RACE
Articolul următorCand dermatita alergica poate deveni boala profesionala?