Dr. Gheorghe Borcean, Presedinte CMR: Increderea este elementul fundamental al relatiei medic-pacient

0
268

in ultima perioada, populatia manifesta, din varii motive, un sentiment de neincredere in sistemul sanitar din tara noastra. Acest fapt poate fi considerat, in multe situatii, ca fiind si cauza pentru care multi dintre pacienti aleg sa isi puna singuri un diagnostic si sa se trateze din surse neconventionale, nesigure sau sa ajunga tardiv la medic. Specialistii atrag atentia ca un astfel de fenomen nu este in avantajul pacientilor si nici al medicilor si ca trebuie sa existe o colaborare eficienta intre cei doi actori astfel incat activitatea medicala sa aiba rezultate.

„increderea vine intai dintr-un context general. Dar daca ne uitam in jurul nostru putem lesne observa ca increderea se dilueaza, se erodeaza in mai multe domenii. De ce se intampla asta nu pot sa stiu. Şi atunci, evident ca se pierde increderea si in sistemul sanitar. Şi aici discutia este bivalenta pentru ca, pe de o parte, increderea in sistemul sanitar public si privat este scazuta sau scade sau se erodeaza. Pe de alta parte, increderea in profesia medicala se mentine. in toate studiile, lumea are incredere in medic si in personalul din sanatate si are mai putina incredere in sistemele sanitare”, a declarat, intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, dr. Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

in acelasi timp, presedintele CMR considera ca increderea este de fapt o institutie sociala, fara de care o societate nu poate exista. Iar prezenta acesteia in relatia medic-pacient este esentiala si trebuie construita in timp, bazandu-se pe comunicare, respect si performanta.

„Erodarea increderii nu aduce avantaje nimanui. Ea trebuie cladita de catre dumneavoastra, de catre noi, medicii. Fiecare in locul sau trebuie sa cladeasca increderea celui cu care lucreaza asupra posibilitatilor, asupra rolului si pozitiei pe care o detine in locul acela ca sa faca ceea ce are de facut. increderea este imperioasa. Ce face corpul profesional? La nivel individual, increderea este elementul fundamental al relatiei medic-pacient. Şi increderea dumneavoastra, ca pacient, nu exista daca eu, ca medic, nu sunt performant si cu capacitati profesionale la zi. Eu trebuie sa va respect pe dumneavoastra, iar dumneavoastra sa ma intelegeti si sa ma respectati pe mine. Asa se sadeste increderea. in ceea ce ma priveste si ii priveste pe colegii mei, avem obligatia de a ne tine la curent atat cu cunostintele practice, teoretice, cat si cu modul de comportare fata de pacient”, a mai adaugat presedintele CMR.

Articolul precedentExpunerea la UV, factor de risc pentru cataracta
Articolul următorPrimul parc terapeutic din Europa, dedicat persoanelor cu dizabilitati, va fi construit in Romania