Expunerea la UV, factor de risc pentru cataracta

0
64

La fel ca pielea, ochii pot fi puternic afectati de soare. Lentilele care filtreaza radiatiile UV previn in mod eficient imbatranirea prematura a retinei si alte afectiuni cauzate de UV, cum ar fi cataracta, conjunctivita sau fotokeratita.

Daca de la soare avem beneficii in ceea ce priveste sintetizarea de vitamine la nivelul pielii, ochii nu au niciun beneficiu de pe urma expunerii indelungate. La fel de daunatoare pentru ochi sunt si radiatiile luminoase emise de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, televizoarelor. Putina lume stie ca exista o portiune de lumina, cea albastru-violet, de care trebuie sa ne protejam.

„Cand imi intreb pacientii cat de mult stau in fata ecranelor, invariabil raspunsul este: <<Minimum 3-4 ore pe zi>>, in cazul adultilor, dar chiar si al copiilor. (a€¦). in concluzie, trebuie, ca specialisti ai vederii sanatoase, sa oferim cea mai buna protectie in medii cu lumina albastra si radiatii ultraviolet”, spune dr. Roxana Cozubas, medic specialist Oftalmologie.

Anual, 3,2 milioane de oameni din intreaga lume isi pierd vederea, din cauza expunerii la radiatiile UV. 25% din cazurile de cataracta pot fi cauzate de expunerea la UV, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Studii recente arata ca 96% din populatia Europei cunoaste pericolul pe care soarele il reprezinta pentru piele, dar numai 6% stiu ca au nevoie de protectie UV si pentru ochi. Consecintele sunt instalarile timpurii ale unor boli care, in trecut, se observau doar la adulti, potrivit unui comunicat de presa. Vorbim aici despre cataracta, pterigion sau pinguecula. Daca in cazul acestora exista o rezolvare chirurgicala a afectiunilor medicale descrise, sunt si boli cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta in care pierderea vederii este permanenta si ireversibila.

Articolul precedentCe sfaturi au specialistii Asociatiei Americane a Inimii pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare
Articolul următorDr. Gheorghe Borcean, Presedinte CMR: Increderea este elementul fundamental al relatiei medic-pacient