Primul copil britanic care se va naste total eliberat de factorii ereditari de risc de cancer la san

0
175

Medicii britanici au reusit cu ajutorul geneticii sa determine ce embrioni nu prezinta factori ereditari care sa maresca riscul de aparitie a cancerului de san la un copil ce urmeaza sa se nasca, desi tatal sau detine o gena care odata transmisa copilului ar fi dus la o crestere cu peste 50% a riscului de imbolnavire de cancer mamar, daca copilul ar fi fost fata, iar in cazul unui baiat, acest ar fi purtat in continuare aceasta gena putand sa o transmita mai departe urmasilor sai, informeaza publicatia The Sunday Times consultata de Agerpres.

Medicii au reusit sa remarce absenta acestei gene la 5 embrioni produsi de un cuplu britanic, gena ce este prezenta atat in genomul viitorului tata, cat si al unor rude apropiate ale acestuia. Cuplul a produs 11 embrioni, dintre care 5 nu mai posedau aceasta gena, iar doi au fost introdusi in pantecele femeii care in prezent este insarcinata in 14 saptamani.

Prin eliminarea din bagajul genetic al embrionilor a genei BRCA-1, parintii se pot asigura ca viitorii lor copii nu vor mai fi amenintati de potentialul canceros al acesteia. Aproximativ 5% dintre cele 44.000 de cancer de san diagnosticate in fiecare an in Marea Britanie sunt declansate de genele BRCA-1 si BRCA-2, ambele detectabile din stadiul embrionar.
Medicii apreciaza ca in viitor mii de cazuri de cancer mamar vor putea fi evitate prin tehnica denumita „diagnoza preimplant” (PDG) – proces de selectie a embrionilor care nu detin aceaste gene..

Mama in varsta de 27 de ani, care a doriit sa ramana anonima, a declarat ca dupa ce a aflat ca toate femeile din familia sotului sau au suferit de cancer mamar, a simtit nevoia sa se asigure ca viitori sai copii nu vor avea aceleasi probleme.Orice fata nascuta cu aceasta gena intampina un risc de 50% pana la 85% de a se imbolnavi de cancer mamar.

Femeia si sotul sau in varsta de 28 de ani au fost nevoiti sa apeleze la tehnici de fertilizare in vitro, desi sunt perfect capabili de fecundare pe cale naturala, pentru a se asigura ca aceasta gena va fi exclusa din bagajul genetic al embrionilor.
Testele asupra celor 11 embrioni au fost conduse prin indepartarea si analizarea informatie genetice dintr-o singura celula, cand embrionii aveau doar 3 zile de la concepere. Doi dintre embrionii care nu detineau aceasta gena au fost implantati rezultand intr-o singura sarcina. Cei doi soti au putut opta pentru congelarea altor doi embrioni sanatosi pentru o viitoare eventuala sarcina.

in afara de riscul crescut de imbolnavire de cancer mamar, femeile care poarta aceasta gena infrunta un grad crescut de risc de imbolnavire de cancer ovarian, iar barbatii purtatori ai acestei gene risca imbolnaviri de cancer de prostata.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici