Nasterile cu ajutorul stiintei: familii ca oricare altele sau aproape…

0
217

Functionarea si echilibrul psihologic al familiilor cu copii nascuti in urma donarii de sperma sau ovocite sau din mama purtatoare se arata a fi putin diferite de familiile in care copiii au fost conceputi in mod natural, releva un studiu britanic, in cadrul caruia au fost analizate calitatea relatiilor familiale si bunastarea emotionala a familiilor cu copii ce nu au legatura genetica (donare de sperma sau ovocite) sau gestationala (mama purtatoare) cu cel putin un parinte.

Un studiu ce va fi prezentat duminica la Barcelona (Spania), in cadrul conferintei anuale a Societatii europene de reproducere umana si embriologie (ESHRE), demonstreaza ca relatiile familiale se dezvolta bine, prezentand mai multe similaritati decat diferente cu familiile obisnuite.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge a urmarit familii care au recurs la maternitate de substitutie (39), la inseminare cu sperma unui donator (43) sau donare de ovocite (46) si 70 de familii in care copiii au fost conceputi in mod natural.
Au fost interogati parintii, copiii in varsta de peste sapte ani si au fost efectuate teste psihologice.
„Am descoperit ca familiile nu prezinta diferente in ceea ce priveste calitatea globala a relatiilor mama-copil si tata-copil”, a declarat Polly Casey, sefa grupului de cercetatori.

S-a demonstrat totusi existenta, la mamele care au recurs la donare de ovocite sau la mame purtatoare, a unei „usoare tendinte” de sensibilitate la angoase si de preocupare pentru copiii lor. Mamele care au recurs la procreare asistata au manifestat de asemenea o „usoara tendinta” de superinvestitie emotionala si o mai mare indulgenta in planul disciplinei fata de copii.
Copiii insisi nu au prezentat diferente psihologice, au precizat cercetatorii. Numai profesorii au mentionat „un nivel mai ridicat de dificultate emotionala” la copiii rezultati din procreare asistata, fara insa ca acesta sa fie „anormal de ridicat”.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici