Primul centru de procesare si depozitare de celule stem

0
382

Primul centru de procesare si stocare de celule stem din Romania va fi inaugurat, luni, la Cluj Napoca, acesta fiind primul laborator din tara noastra care va procesa sange placentar si care va avea prima banca privata de celule stem.

Dr. Sergiu Habago, director general Eurocord Romania, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca aceasta este prima companie autorizata in Romania sa ofere servicii „family banking”. Prima recoltare de sange placentar din Romania s-a facut in martie 2006, iar din 2007, aria de acoperire a recoltarilor s-a extins in intreaga tara.

Laboratorul functioneaza conform standardelor in vigoare, in tarile Uniunii Europene. Pana in prezent, celulele recoltate erau procesate si depozitate in Slovacia. Potrivit dr. Habago, aproximativ 3.000 de mame au optat pentru recoltare de celule stem din cordonul ombilical. De saptamana viitoare, recoltarile care se vor face in Romania vor fi procesate la Cluj Napoca, iar dupa procesare, care dureaza 2 luni, vor fi stocate in banca din Romania.

in ceea ce priveste probele stocate in Slovacia, acestea vor putea fi aduse in Romania daca cei carora le apartin solicita acest lucru, dar va fi destul de greu, pentru ca transportul presupune conditii de siguranta, iar soselele din Romania nu asigura acest lucru, a explicat dr. Habago.

”Dorim sa subliniem ca dincolo de serviciul de prelevare a sangelui placentar in sistem privat, pe care Cord Blood Center il ofera tuturor familiilor interesate, exista si o latura sociala a activitatii noastre. in cazul in care in familiile care au apelat la aceasta procedura exista un copil bolnav de leucemie si se doreste prelevarea de sange placentar pentru cel de-al doilea copil, aceasta din urma recoltare se face gratuit. De asemenea, grefele de transplant la care s-a renuntat din diferite motive, devin bunuri publice gratuite, la care au acces toti cetatenii romani, prin intermediul Fundatiei Eurocord Romania, care administreaza un registru public de sange placentar”, a explicat dr.Habago.

Sangele placentar reprezinta ”vehiculul” prin care se transporta necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului.Utilizarea acestuia reprezinta o alternativa valoroasa a transplantului medular.
Momentul nasterii reprezinta sansa unica de prelevare a acestui sange placentar.
Folosit inca din 1998, in peste 10.000 de transplanturi, reprezinta o alternativa acceptata din punct de vedere terapeutic, etic si financiar a transplantului.
Prof. dr. Radu Vadareanu, seful Clinicii de Ginecologie Obstetrica a Spitalului Elias a spus ca face recoltari de sange din cordonul ombilical din 2006, de atunci si pana in prezent recoltandu-se 500 de unitati. El a spus ca trebuie recoltat sange cat mai mult, dar daca este o mama mai slaba si copilul are o greutate mai mica se recolteaza o cantitate mai mica. Specialistul a apreciat activitatea desfasurata de Eurocord Romania, subliniind importanta acestor recoltari, dar si faptul ca reprezentantii companiei intentioneaza sa se implice in organizarea unei banci publice pentru persoanele care nu-si permit acest lucru.
Costul recoltarii si procesarii este de 3.270 de lei, iar stocarea costa 17 euro pe an, la care se adauga TVA. Plata se face dupa validarea probelor de sange.

Procedeul de recoltare este foarte simplu, dureaza 30 de secunde, daca este executat de un bun recoltator. in cazul unuia mai putin experimentat, procedura poate dura maximum 3 minute.
in lume au fost efectuate 10.000 de transplanturi de sange placentar pana acum, metoda fiind folosita in 50% din transplanturi hematopoetice din Japonia si 50% din transplanturile efectuate la copiii americani. in Romania au fost efectuate doua la Timisoara.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentIranul a interzis cabinele de bronzat din motive de sanatate
Articolul următorParticularitati de evolutie in Diabetul Zaharat de tip 1 la pubertate