Cod privind relatia dintre producatorii de medicamente si organizatiile de pacienti

0
270

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a lansat, joi, cadrul unei conferinte de presa „Codul de practica al ARPIM privind relatiile dintre companiile membre si organizatiile de pacienti”.

Codul prezinta standarde etice care trebuie sa fie indeplinite in colaborarea companiilor cu organizatiile de pacienti. Astfel, potrivit acestui cod, companiile trebuie sa isi asume angajamentul de a nu promova in actiunile derulate cu organizatiile de pacienti medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala. De asemenea, trebuie sa manifeste transparenta sustinerii acordate organizatiilor de pacienti.
Companiile mai pot incuraja parteneriatele intre organizatiile de pacienti si industria farmaceutica bazate insa pe respect reciproc, asigurarea independentei acestor organizatii in cadrul parteneriatelor si accesul la informatia privind directiile de cercetare si dezvoltare ale industriei farmaceutice pentru pacienti.

Prin acest cod, ARPIM implica toti factorii din sistemul de sanatate construind un cadru etic cu care sa coopereze, a precizat Dan Zaharia, directorul executiv al ARPIM.
Prin acest regulament finantarea de catre industria organizatiilor de pacienti ajuta la sprijinirea programelor care imbunatatesc viata oamenilor cu diferite nevoi medicale.
Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, prezent la lansare, a subliniat ca transparenta si eliminarea discriminarilor de orice fel sunt numai cateva din conditiile care trebuie sa stea la baza unei activitati de promovare a medicamentelor in mod profesionist si in interesul sistemului sanitar si al pacientului in mod special.

El a subliniat ca asociatia trebuie sa-si creeze mecanisme eficiente si coerente de evaluare si autocontrol, codul trebuie sa functioneze ca un organism profesional transparent, intransigent si impartial.
Ministrul Sanatatii a subliniat in repetate randuri ca acest cod trebuie sa descurajeze eventualele practici de a utiliza pacientii pentru sustinerea uneia sau altei companii.
Eugen Nicolaescu a spus ca trebuie monitorizat aplicarea acestui cod si anual sa fie prezentata opiniei publice datele cu privire la aceasta monitorizare.

La lansare a participat si reprezentantul Coalitiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, care a mentionat ca acest cod este foarte important in relatia pacient-companii. El este in concordanta cu prevederile UE si devine foarte important in relatia companie-pacient.
Cezar Irimia, reprezentantul COPAC, a spus ca aceasta coalitie cuprinde peste 2,5 milioane de pacienti, reprezentand patologii importante din domeniul oncologiei, HIV/SIDA, diabetului, hemofiliei, a bolilor rare si a transplantului din Romania. El si-a exprimat speranta ca va exista transparenta in ceea ce priveste o mai buna informare a pacientilor cu privire la boli si la terapiile care se aplica, dar si la cercetarea din domeniu medicamentului pentru diferitele terapii.

Cezar Irimia a evidentiat faptul ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a fost initiatorul dezvoltarii de parteneriate cu organizatiile pacientilor. El a mentionat ca aceasta coalitie adera la principiile codului si la monitorizarea aplicarii acestuia, adaugand ca este important ca acest cod sa fie respectat numai de companiile care sunt cuprinse in ARPIM, cele 24 de companii, dar si cele care nu au aderat la ARPIM.
ARPIM cuprinde 24 de companii, fiind fondata in 1996. in calitatea sa de organizatie profesionala care a fost creata cu scopul de a dezvolta si extinde cooperarea in domeniul producerii si promovarii medicamentelor, aceasta isi propune sa incurajeze o competitie etica intre companiile producatoare in conditiile unei piete puternic concurentiale. De asemenea, ARPIM isi propune sa incurajeze si sa sprijine autoritatile de resort in procesul de modernizare a sistemului sanitar romanesc, atat prin promovarea politicilor ce vizeaza imbunatatirea starii de sanatate a populatiei si a calitatii vietii pacientilor, cat si prin sprijinirea unui acces nerestrictiv al pacientilor la medicamentele inovatoare.

De asemenea, un alt obiectiv valabil este furnizarea informatiilor de calitate referitoare la produsele farmaceutice cu accent pe medicamentele noi care prezinta varful de lance al cercetarii stiintifice fundamentale.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentIranul a interzis cabinele de bronzat din motive de sanatate
Articolul următorParticularitati de evolutie in Diabetul Zaharat de tip 1 la pubertate