Particularitati de evolutie in Diabetul Zaharat de tip 1 la pubertate

0
327

Dr. Victoria Cret, medic primar pediatrie, medic specialist genetica medicala, supraspecializare in Diabetologie Pediatrica, Spitalul de Copii Cluj-Napoca

Diabetul ii face pe adolescenti diferiti; boala pune accent pe vulnerabilitate si imperfectiune cand cautarea identitatii este obiectivul cel mai important. Pubertatea este asociata cu scaderea sensibilitatii la insulina care normal ar fi compensata cu o crestere a secretiei de insulina. Specialistii trebuie sa anticipeze ca pacientii la pubertate vor avea mai multe dificultati in mentinerea controlului glicemiei. Bolile de nutritie cele mai frecvente, ca bulimia sau anorexia nervoasa, la tinerii cu diabet zaharat tip 1 cauzeaza probleme de sanatate serioase.
Dr. Victoria Cret ne atrage atentia asupra unor metode de control ale acestei boli la adolescenti care au putut impiedica manifestarea simptomelor obisnuite ale diabetului zaharat de tip I la pubertate: retard de crestere, deficit ponderal, retard pubertar. Pe langa un regim alimentar foarte riguros monitorizat, dar diversificat, este nevoie de clasica injectie cu insulina si de un efort fizic regulat.

Articolul precedentPrimul centru de procesare si depozitare de celule stem
Articolul următorTeoria lui Darwin, o polemica ce dureaza de un secol si jumatate