Primele 20.000 de doze de vaccin impotriva HPV achizitionate de Ministerul Sanatatii, distribuite directiilor de sanatate publica 1

Ministerul Sanatatii a finalizat licitatia pentru achizitia dozelor de vaccin anti-HPV, iar primele 20.000 de doze au fost distribuite directiilor de sanatate publica, impreuna cu un ghid de informare, se arata intr-un comunicat de presa.

Acordul cadru incheiat de Ministerul Sanatatii cu furnizorul pentru o perioada de patru ani prevede ca numarul dozelor de vaccin sa poata fi suplimentat pana la 2.100.000, in functie de cerere si derularea campaniei de vaccinare.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedata de o campanie de informare si constientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV si protectia oferita de vaccin, precum si de sustinere a medicilor si farmacistilor in transmiterea informatiilor clare si corecte despre vaccinarea impotriva HPV derulata de catre furnizorul de vaccin, anunta Ministerul.

Vaccinarea gratuita se va face incepand din luna ianuarie 2020 in cabinetele medicilor de familie la fete cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani, care au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de aceasta varsta daca au solicitat.

 

Masuri privind piata medicamentelor

 

A fost infiintata  Comisia interministeriala care a negociat cu producatorii si importatorii de medicamente, masuri care  sa duca la evitarea discontinuitatilor in aprovizionarea cu medicamente a pietei, transmite Ministerul Sanatatii.

”Au fost identificate solutii  pentru  revizuirea taxei Clawback (CB) si actualizarea cu inflatia a bugetului pentru medicamente in ultimul trimestru al anului. MS a propus un memorandum asociatiilor producatorilor de medicamente care va fi semnat in curand”, se arata in comunicat.