Politicile de sanatate pentru reducerea consumului de tutunsi alcool, ignorate la nivel mondial

0
340

Politicile de sanatate pentru reducerea consumului de tutun si alcool sunt ignorate in mod constant in majoritatea tarilor lumii, au descoperit autorii unui studiu privind implementarea recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Astfel, cercetarea a descoperit ca, dintr-un total de 18 politici privind imbunatatirea asistentei medicale si a sanatatii publice, cele care au fost puse in practica cele mai putin au fost cele legate de impozitarea tutunului si interzicerea publicitatii pentru alcool, precum si campaniile de promovare a activitatilor fizice. in schimb, sondajele privind factorii de risc de boala si realizarea unor ghiduri clinice nationale au fost masuri aplicate in cele mai multe dintre tari.

Implementarea politicilor OMS a fost mai ridicata in tarile instarite care investesc in sanatate si educatie, noteaza autorii. Țarile din Europa si Asia Centrala, de exemplu, s-au clasat in top 20 mai des.

„Trebuie sa intelegem ce politici sunt ignorate in mod sistematic si care grupuri de tari anume pot necesita sprijin suplimentar pentru a putea ajuta la protejarea oamenilor de aceste afectiuni”, a declarat dr. Luke Allen de la Universitatea din Oxford, cel care a condus cercetarea.

  

Doar jumatate dintre recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, implementate la nivel mondial

 

Cercetatorii remarca faptul ca, la nivel mondial, bolile care nu sunt transmisibile, precum cancerul si bolile de inima, reprezinta 73% din decese. in 2015, 193 de tari s-au angajat sa reduca aceste decese cu o treime, pana in 2030, prin 18 politici publice recomandate de OMS.

Cercetatorii au analizat rapoartele OMS de monitorizare a progreselor din 2015 si 2017 pentru a calcula ratele de implementare pentru cele 18 politici in cazul a 151 de tari.

in 2017, procentul mediu de implementare a politicilor a fost de 49%. Costa Rica si Iran au obtinut cele mai bune procente prin punerea in aplicare a 86% din recomandari. Ratele au fost cele mai scazute in Haiti si Sudanul de Sud, cu 5,5% din politicile implementate. in general, procentele au crescut in 109 tari intre 2015 si 2017 si au scazut in 32 de tari.

„Problema este de trage tarile la raspundere pentru angajamentele lor internationale si de a spune adevarul celor aflati la putere atunci cand nu reusesc sa ia masuri”, a afirmat dr. Allen pentru Reuters.

Printre cele 20 de tari cel mai slab clasate au fost prezente 17 din Africa sub-Sahariana si niciunul aceste 20 de state nu a obtinut puncte pentru politici legate de grasimi, comercializarea alimentelor pentru copii sau terapii cardiace. Acest lucru evidentiaza un domeniu in care ar putea fi oferit sprijin financiar si tehnic, scriu autorii studiului.

Allen a declarat ca un numar mare de tari cu venituri reduse si foste state ale Uniunii Sovietice s-au clasat in partea de sus a listei.

„Nu te-ai gandi in mod firesc la Iran, Costa Rica, Moldova si Estonia ca ofera cele mai inalte standarde de politici de sanatate populatiilor lor, dar asta arata ca nu este chiar atat de scump sa acorzi prioritate sanatatii, e doar o chestiune de vointa politica. Toate cele 151 de tari s-au angajat in mod repetat si si-au declarat public sustinerea pentru lista completa a optiunilor de politici, dar nici o tara nu le-a pus in practica pe toate”, a concluzionat dr. Allen.

Articolul precedentAproape 200 de persoane au chemat Ambulanta in Bucurestisi Ilfov din cauza afectiunilor digestive sau consumului de alcool
Articolul următorDe la tensiunea arteriala la sughituri „“ ce intrebari pe teme de sanatate au pus americanii cel mai des in 2019