Prima banca de sange, plasma umana şi celule stem din Romania va fi construita in parteneriat public-privat

0
42

Prima banca de sange, plasma umana şi celule stem din Romania va fi construita in parteneriat public-privat, iar valoarea aproximativa a investitiei este de 180 de milioane de euro fara TVA, potrivit studiului de fundamentare adoptat astazi de Guvern.

in continuare, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza va atribui contractul de parteneriat public-privat. Durata durata estimata de realizare si operare a proiectului este de 35 de ani.

”Banca nationala de sange, plasma umana si celule stem va fi alcatuita din fabrica de procesare a plasmei umane care reprezinta 70% din valoarea totala a investitiei, respectiv 594 milioane lei, fara TVA, adica contravaloarea lucrarilor de constructii si a echipamentelor si dotarilor, laboratorul si depozitul central al bancii, care reprezinta 12% din valoarea totala a investitiei, respectiv 106 milioane lei, fara TVA, contravaloarea lucrarilor de constructii si a echipamentelor si dotarilor, si centrele de transfuzii, cele de colectare plasma si centrele de colectare celule stem si maduva osoasa a caror modernizare necesita investitii reprezentand 7% din valoarea totala a investitiei, adica 63 milioane lei, fara TVA. Totodata, in cadrul proiectului se are in vedere si transferul de tehnologie – licente de productie, patente, atestate si certificari – care reprezinta 11% din valoarea totala a investitiei”, potrivit documentului.

Potrivit Guvernului, partenerul public va fi Ministerul Sanatatii, prin Compania Nationala Unifarm SA.

Partenerul privat va suporta costurile proiectului, mai exact costurile eferente lucrarilor de constructie si dotarii cu echipamente, dar si costurile aferente activitatii de operare si intretinere curenta.

”infiintarea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem, care va colecta si prelucra plasma de la donatorii romani, va asigura cantitatile necesare de derivate din plasma si va garanta accesul pacientilor romani la terapiile potrivite. Totodata, se va obtine o reducere semnificativa a costurilor suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru decontarea unor tratamente, care in prezent sunt efectuate in strainatate. Prin infiintarea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem se vor moderniza 10 centre teritoriale de transfuzii sangvine, pentru a creste capacitatea de colectare. Astfel, se vor asigura cantitatile necesare de sange si, mai ales, se va realiza o mai eficienta utilizare a sangelui prin implementarea sistemului modern de management al sangelui”, se adauga in document.

 

Pacientii romani au nevoie de plasma!

 

in Romania sunt peste 8.000 de pacienti dignosticati cu afectiuni rare, care necesita tratament cu medicamente derivate din plasma umana. Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca mai exista  inca cel putin 7.000 de persoane care sufera de boli rare, dar care inca nu sunt diagnosticate.

Desi exista recomandari clare ale Comisiei Europene si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind asigurarea terapiilor cu medicamente derivate din plasma umana, Romania este una dintre putinele tari europene care in prezent nu are propria capacitate de colectare si de fractionare a plasmei pentru producerea imunoglobulinei, in momentul de fata, insa,  pacientii romani sunt dependenti de import.

„in anul 2025 (n.r. la nivel mondial) se estimeaza un deficit in ceea ce priveste imunoglobulina de aproximativ 40%. Pacientii isi doresc acces la tratament, dar principala problema a lipsei de acces la tratament este lipsa de materie prima, adica de plasma. Și fara sa recoltam plasma nu vom avea niciodata acces suficient la imunoglobulina si la tratament. Avem nevoie de o rezolvare rapida sa gasim soluţii cat mai rapid pentru a se colecta plasma in Romania, intrucat acest fapt este vital pentru pacientii nosti. in lipsa unui tratament constant, corect si, bineinteles, sigur, pacientii nostri mor”, a transmis Otilia Stanga, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Imunodeficiente Primare.

 

Articolul precedentCurtea de Apel Bucuresti a suspendat mentiunile din CANAMED care limitau perioada de comercializare pentru cinci medicamente; reprezentantii pacientilor saluta decizia
Articolul următorStudiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani