Preventie, protectie, imunizare – Saptamana Europeana a Vaccinarii: 24-30 aprilie 2016

0
60

Scaderea acoperirii vaccinale reprezinta o problema majora de sanatate publica la nivel global. si Romania se confrunta in ultimii ani cu o situatie ingrijoratoare, cu o rata de vaccinare mult sub nivelul optimal – de 95% – recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS).

in perioada 24-30 aprilie 2016, Biroul regional pentru Europa al OMS desfasoara Saptamana Europeana a Vaccinarii cu tema „Remedierea lacunelor de vaccinare”, campanie derulata si in Romania.

in Saptamana Europeana a Vaccinarii, in Romania, sub sloganul „Prevenire. Protectie. Imunizare.” au loc evenimente care vor include activitati de informare si implicare a publicului tinta si de abordare a provocarilor legate de vaccinare, precum si organizarea de puncte si sesiuni de vaccinare accesibile comunitatilor identificate cu risc.

Astfel, se urmareste cresterea gradului de constientizare in randul grupurilor vulnerabile asupra importantei vaccinarii, pentru a cresteacoperirea vaccinala.

Anul trecut in Romania, ratele acoperirii vaccinale a fost mult sub 90% pentru vaccinurile obligatorii impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive (DTP) sau anti-poliomielita (IPV).

in cazul acestora, acoperirea vaccinala a fost de 60,7% fata de 95%, nivelul recomandat de OMS-, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica.

Prin vaccinare se evita 2 pana la 3 milioane de decese anual in intreaga lume, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cu toate acestea, alte 1,5 milioane de decese ar putea fi prevenite daca s-ar imbunatati acoperirea de vaccinare la nivel global.

OMS arata ca aproape la 1 din 5 copii din intreaga lume lipsesc vaccinurile de rutina – precum vaccinul difteriei, tusei convulsive si tetanosului – pentru boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Astfel, aproximativ 18,7 milioane de sugari din intreaga lume nu sunt vaccinati.

in saptamana 24-30 aprilie 2016, vor avea loc manifestari prin care se subliniaza necesitatea imunizarii pe tot parcursul vietii si se cauta sa atraga atentia lumii asupra importantei critice a abordarii persoanelor vulnerabile – in special a celor care traiesc in situatii de conflict sau care se afla in situatii de urgenta.

Saptamana Europeana a Vaccinarii este o initiativa regionala coordonata si condusa de Biroul Regional Europa al OMS si implementata de Statele Membre ale Regiunii europene.

Articolul precedentSpecialist: ce este de facut in cazul menoragiei
Articolul următorMinisterul Sanatatii a lansat planul de combatere a infectiilor din spitalele din Romania