Ministerul Sanatatii a lansat planul de combatere a infectiilor din spitalele din Romania

0
56

Ministerul Santatii a lansat Planul Strategic de Prevenire si Combatere a Infectiilor Nosocomiale, care urmeaza sa fie implementat in urmatorii doi ani.

Conf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii, a explicat ca acest plan urmareste sa rezolve din problemele cu care se confrunta Romania din punct de vedere al infectiilor nosocomiale, dintre care neraportarea cazurilor de infectii intraspitalicesti si lipsa pregatirii profesionale conforme a specialistilor sunt printre cele majore.

Daca incidenta minima a infectiilor intraspitalicesti, la externare, este de 5% in regiunea Europeana, in tara noastra, raportarile spitalelor indica o incidenta de circa 10 ori mai mica, a precizat ministrul Sanatatii in cadrul evenimentului de lansare a planului.

Astfel, odata cu aplicarea masurilor prevazute in acest plan se asteapta o crestere a raportarii infectiilor din spitalele din Romania si, in consecinta, cresterea incidentei acestor infectii.

Prioritatile identificate in Planul Strategic de Prevenire si Combatere a Infectiilor Nosocomiale se refera la o crestere a calitatii si capacitatii de diagnostic, prevenire, respectiv control al infectiilor intraspitalicesti, la implementarea unui sistem eficient de raportare a acestor infectii, la o mai buna supraveghere si limitare a rezistentei bacteriene la antibiotice in spitale, precum si la reducerea consumului in exces si nejustificat al consumului de antibiotice.

in acest sens se pregatesc ma multe masuri, printre care: infiintarea unei structuri interministeriale care sa coordoneze activitatile ce privesc utilizarea rationala a antibioticelor, pentru a limita rezistenta la acest tip de medicamente si a infectiilor intraspitalicesti, la nivel national; elaboarea in termen de 1 an a unui plan de actiune in aceste domenii; revizuiri legislative ale normelor de control si supraveghere a infectiilor nosocomiale, respectiv ale normelor ce vizeaza curatenia, dezinfectia si sterilizarea in spitale; reinfiintarea specialitatii de Microbiologie medicala si infiintarea a altor doua competente pentru controlul infectiilor si a bunei practici a utilizarii antibioticelor; redefinirea rolului si atributiilor Serviciului de Prevenire si Control al Infectiilor Nosocomiale; modificarea indicatorilor de performanta a managerilor spitalelor prin eliminarea limitei infectiilor intraspitalicesti; obligativitatea ca spitalele sa comunice public datele principale in legatura cu infectiile nosocomiale;

Perioada estimata de implementare a Planului Strategic de Prevenire si Combatere a Infectiilor Nosocomiale este de 24 – 30 de luni, iar costurile anticipate se ridica la 30 de milioane de lei.

Articolul precedentPreventie, protectie, imunizare – Saptamana Europeana a Vaccinarii: 24-30 aprilie 2016
Articolul următorComplicatiile tuberculozei pot fi prevenite prin vaccinare