Specialist: ce este de facut in cazul menoragiei

0
343

Menstruatia in exces (menoragia) ca durata si flux poate ascunde grave probleme de sanatate, iar vizita la ginecolog si tratamentul urgent sunt necesare daca aceasta dureaza mai mult de o saptamana si este adeseori insotita de dureri constante in abdomenul inferior si de scurgeri cu cheaguri mari de sange.

Durata si fluxul ciclului menstrual trebuie sa varieze in mod normal, deci nu e nevoie de un consult la medic daca s-a intamplat o data. in schimb, daca problema persista, atunci ginecologul va determina cauza menoragiei folosindu-se de urmatoarele teste:

a€¢ Testul Papanicolau – pentru a exclude boli precum infectia cervicala, inflamatiile, displazia sau cancerul;

a€¢ Biopsie endometriala – pentru a testa mucoasa uterului privind anomaliile celulare sau cancerul;

a€¢ Ultrasunete (ecografie)- pentru a evalua organele pelvine, inclusiv uterul, ovarele si pelvisul;

a€¢ Analize de sange – pentru depistarea anemiei, a bolii glandei tiroide sau dereglari hormonale.

Dr. Silviu Istoc, medic obstetrica-ginecologie explica intr-un comunicat transmis www.sanatateatv.ro ca abordarea terapeutica a pacientelor care prezinta menstruatii abundente este variata. Astfel, specialistul precizeaza ca terapiile medicamentoase, hormonale, chirugicale sau igieno-dietetice sunt frecvent utilizate in astfel de cazuri.

„Tratamentul menoragiei poate fi si simptomatic (a€¦) pentru reducerea sangerarilor menstruale, iar in cazul in care pacienta are anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este insa repetitiva, prin urmare sunt foarte importante investigatiile suplimentare pentru descoperirea cauzei si apoi tratarea acesteia. (a€¦) Cel mai frecvent este nevoie de interventii minim invazive pentru a stabili diagnosticul si de a corecta cauza organica a menoragiei. De multe ori, paciente care sufereau de ani de zile de menoragie si infertilitate, cu tratament progesteronic cu efecte limitate, au beneficiat de vindecare totala in urma unor interventii simple, ramanand insarcinate ulterior la scurt timp. in cazuri severe se poate discuta si despre operatie, cum este histerectomia pentru inlaturarea uterului. O alta varianta mai putin radicala este ablatia endometriala, prin care se distruge tesutul endometrial definitiv pentru a nu mai sangera in fiecare luna. Aceasta procedura poate fi repetata pentru a ramane eficienta si nu ar trebui luata in calcul daca urmeaza sa ramai insarcinata.”, explica dr.Silviu Istoc.

Articolul precedentLunar, 20% din femei din intreaga lume se confrunta cu menoragie. Cauzele sunt variate – infectioase, oncologice, hormonale
Articolul următorPreventie, protectie, imunizare – Saptamana Europeana a Vaccinarii: 24-30 aprilie 2016