Presopunctura inseamna masajul efectuat cu ajutorul varfurilor degetelor, prin aplicarea unei anumite presiuni asupra punctelor energetice de pe meridianele situate pe suprafata corpului. Mai exact se stimuleaza aceleasi puncte energetice ca in cazul acupuncturii, ajutand la inlaturarea simptomelor neplacute si la restabilrea echilibrului fizic si psihic.

Prin aceasta metoda se incearca stimularea energiei Qi din punctele de pe meridianele situate la nivelul pielii, prin deblocarea si prin manipularea lor manuala. Astfel prin apasare si prin presare meridianele sunt eliberate de tensiune, circulatia sangelui este imbunatatita, iar corpul este adus in stare de relaxare. De asemenea eliberarea de stres creste capacitatea organismului de vindecare, precum si rezistenta organismului la boli, avand loc o vizibila imbunatatire a starii generale de sanatate.

Prin urmare, presopunctura este recomandata in tratarea numeroaselor probleme de sanatate cum ar fi migrenele, durerile de spate, dureri de dinti, depresie, anxietate, insomnie, oboseala cronica. De asemenea presopunctura este eficienta in ameliorarea astmului, alergiilor, afectiunilor respiratorii, constipatiei, dar si a sindromului prementrual sau afectiunilor sistemului reproducator, precum impotenta sau infertilitatea.

De altfel presopunctura este recomandata in paralel si cu alte tratamente, si pentru ca este o tehnica sigura, ea trebuie realizata de catre un specialist. Totodata presopunctura nu trebuie aplicata pe rani, pe zonele inflamate, cu abcese, eruptii cutanate, varice.