Pentru a preveni diversele tipuri de cancer, mai ales pe cele care au legatura cu stilul modern de viata, medicii specialisti recomanda o alimentatie echilibrata si un program de miscare saptamanal. De asemenea oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exista o serie de factori, mai putin necunoscuti care sporesc protectia organismului in fata bolilor canceroase. Dintre acesti factori fac parte chiar si acele afectiuni care au la baza disfunctii ale sistemului imunitar.

Oamenii de stiinta americani au realizat un studiu conform caruia, cei care sufera de alergii prezinta un risc cu 40% mai mic de a face cancer cerebral spre deosebire de persoanele care nu sufera de aceasta afectiune. in ceea ce priveste Romania, unul din patru copii este alergic si 12 % dintre adulti au o forma de alergie. Cu toate acestea medicii mentioneaza ca alergicii ar trebui sa-si ia masuri de protectie impotrica cancerului, chiar daca studiile arata ca sunt protejati de acesta boala.

Totodata cercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii care sufera de astm sunt mai protejati impotriva cancerului decat femeile. Aceleasi efecte de protectie impotriva cancerului au fost observate si in cazul altor boli autoimune cum ar fi vitiligo. Descoperirile cercetatorilor ar putea sta la baza unor noi tratamente anticancer care sa imite efectul protector oferit de sistemul imunitar hiperactiv in cazul astmaticilor.

Cercetarile recente au evidentiat legatura dintre maladia Alzheimer si cancer. Desi nu se cunosc cauzele legaturii dintre cele doua boli, specialistii sunt de parere ca in cazul maladiei Alzheimer este activata o proteina care ofera protectie anticancer.