Dr. Lucian Nicolae Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si-a anuntat demisia in cadrul unei conferinte de presa organizata in data de 7 mai 2012. Dr. Lucian Nicolae Duta a declarat ca isi va depune demisia in cursul zilei de astazi.

a€œAm luat hotararea ca, in cursul zilei de astazi, sa-mi prezint demisia. Urez succes noii echipe care va fi instalata si sper ca toate proiectele majore ale CNAS, in curs de implementare, sa fie continuate”, a declarat Dr. Lucian Nicolae Duta.

Dr. Lucian Nicolae Duta a enumerat in cadrul conferintei de presa, reusitele din mandatul sau.

a€œAm reusit sa obtinem stabilitatea financiara prin masuri ferme, chiar daca nepopulare. Este vorba despre introducerea unui nou pret de referinta pentru medicamente in 2010 si a taxei de clawback in 2011; in lipsa acestor masuri, sistemul de sanatate ar fi dat faliment”

a€œCifrele arata ca accesul populatiei la servicii s-a imbunatatit semnificativ. in perioada 2009-2011, numarul de servicii raportate de medicii de familie s-a dublat, ca si cel al pacientilor tratati in spitale”.

a€œDin punct de vedere al bunei gestiuni a sistemului, de la preluarea mandatului, strategia noastra a inclus designul si implementarea unei Platforme Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS). Platforma este structurata in jurul Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), coloana vertebrala care sustine introducerea retetei electronice si cardul de sanatate in 2012, precum si a dosarului electronic in 2013″.

La capitolul nereusite Dr. Lucian Nicolae Duta s-a referit la calitatea serviciilor medicale

a€œAs putea sa ma refer la reusite partiale sau domenii unde suntem la inceput de drum. Totusi, prefer sa spun lucrurilor pe nume atunci cand vine vorba despre calitatea serviciilor medicale. Am fost preocupat de aceasta problema, pentru ca, desi responsabilitatea apartine in principal Ministerului Sanatatii, CNAS deconteaza serviciile medicale furnizate si, de aceea, suntem interesati de calitatea acestor servicii, precum si de corectitudinea raportarii lor. Spre exemplu, in prezent, nu avem indicatori concludenti cu privire la modul cum au fost tratati pacientii si la gradul lor de satisfactie”.

Dr. Lucian Nicolae Duta a fost numit la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in decembrie 2009.

inainte de a deveni presedintele CNAS, Dr. Lucian Nicolae Duta a mai urmatoarele functii: Manager al Spitalului Clinic CF nr. 2, director general al Spitalului Judetean „Sfintii Constantin si Elena”, director general adjunct in Ministerul Sanatatii – Directia Generala Asistenta Medicala, presedintele Comisiei Sanatate si Protectie Sociala – Consiliul General al Municipiului Bucuresti.