Dermatozele profesionale reprezinta una dintre afectiunile cauzate de locul de munca. Mai exact, dermatozele profesionale reprezinta 25% dintre cauzele de imbolnaviri determinate de mediul in care o persoana isi desfasoara activitatea.

Desi, de cele mai multe ori, aceste afectiuni sunt ignorate, totusi consecintele socio-economice si psiho-sociale nu sunt tocmai de neglijat. Potrivit unui comunicat de presa remis de Societatea Romana de Dermatologie, cele mai multe persoane afectate de dermatozele profesionale au varste sub 25 de ani.

a€œConsecintele sunt socio-economice, dar au si o mare implicare psiho-sociala prin cresterea somajului si afectarea calitatii vietii persoanelor implicate – 90% dintre acestea fiind tineri sub varsta de 25 de ani. Cele mai frecvente afectiuni sunt alergiile cutanate, iar cei mai frecventi alergeni sunt cromul, nicelul, cobaltul, rasinile sintetice, parfumurile si lanolina. Cunoasterea dermatozelor profesionale permite identificarea de masuri eficiente pentru prevenirea si tratarea bolilor”, a declarat prof. univ. dr. George Å¢iplica, seful Clinicii Dermatologie din cadrul Spitalului Colentina din Bucuresti.

Dermatita de contact, de exemplu, reprezinta aproape 90% din tulburarile pielii dobandite la locul de munca. Alte afectiuni cutanate ocupationale pot include urticaria sau chiar cancerul de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular si cel spinocelular. Aceste din urma doua afectiuni sunt cauzate deexpunerea la ultraviolete.
in ciuda lipsei unei informari corecte la locul de munca, totusi trebuie stiut ca prevenirea bolilor cutanate ocupationale reprezinta o masura importanta si eficienta. Tocmai de aceea, existenta unui ghid dermatologic, care sa fie folosit pentru educatia lucratorilor, este mai mult decat necesar.

in Europa, dermatozele profesionale genereaza pierderi de peste 5 miliarde de euro anual, in principal prin scaderea productivitatii intreprinderilor mici. Pentru cei afectati, evolutia cronica a bolii determina suferinta severa si chiar pierderea locului de munca. Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate la locul de munca (OSHA) a definit imbunatatirea preventiei dermatozelor profesionale o actiune prioritara in Europa, potrivit specialistilor.

Lupta in ceea ce priveste informarea lucratorilor cu privire la afectiunile profesionale a inceput inca din 2010, cand Academia Europeana de Dermato-Venerologie a lansat in 23 de tari campania de preventie a€œO piele sanatoasa la locul de munca”.