Una dintre marile probleme ale spitalelor din Romania sunt internarile abuzive facute pe alte criterii decat acelea de a fi urgenta medicala, dupa cum a declarat presedintele demisionar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Lucian Nicolae Duta, in cadrul unei conferinte de presa din data de 7 mai 2012, in care si-a anuntat si depunerea demisiei.

Iar asta in contextul in care, in 2011, CNAS a introdus unele criterii de evaluare retrospectiva a oportunitatii internarilor in spitale. in ceea ce priveste aplicarea acestor criterii, dr. Lucian Nicolae Duta a precizat ca acest pas ii revine Ministerului Sanatatii.

„Noi am reusit sa introducem in contractul cadru o masurare obiectiva a oportunitatii internarilor si o evaluare retrospectiva a internarilor. A fost o intreaga discutie acum un an si jumatate sau doi cand am vrut sa mai introducem o data criteriile, care la momentul acela erau numite criterii de internare intr-un mod total fals. Am reusit totusi sa le introducem, iar aplicarea lor revine de aici inainte Ministerului Sanatatii, prin contractul cadru. Daca ne uitam in contractul cadru o sa vedem ca modalitatea prin care poate fi urmarita oportunitatea internarilor si-o face fiecare spital. Dar este criteriul retrospectiv. Pacientul se interneaza la indicatia medicului, iar cand se externeaza medicul este obligat sa isi argumenteze de ce acel pacient a fost urgenta. Iar asta pentru ca una din marile probleme ale spitalelor din Romania sunt internarile abuzive, facute pe alte criterii decat acelea de a fi urgenta medicala”, a declarat dr. Lucian Nicolae Duta.