Președintele CMR nu exclude intrarea spitalelor în colaps dacă numărul cazurilor COVID va crește

0
43

Președintele Colegiului Medicilor din România nu exclude scenariul în care spitalele ar putea intra în colaps în situația în care numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 ar crește, iar sectoarele de intervenție vitală ar fi blocate.

”Cu tristețe vă spun că ne putem gândi și la acest aspect. Dar sperăm să nu ajungem acolo sau, în cazul în care se va ajunge, sperăm ca acele spitale să poată fi preluate imediat de cele din preajmă ca să nu rămână zone, teritorii care să nu aibă acoperire pe îngrijire spitalicească. Se poate întâmpla lucrul acesta și nu neapărat din cauza unei neconformități în protecție, ci din cauză că volumul ar putea să ajungă atât de mare încât să se genereze o astfel de situație.”, a declarat dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

În acest context, președintele CMR face apel la protejarea serviciilor de terapie intensivă, blocurilor operatorii, sălilor de nașteri și serviciilor de urgență, mai ales în spitalele suport COVID care primesc și patologie non-COVID.

Ad in title

”Într-un spital suport care tratează și altceva, adică are secții de spital care primesc și pe cardiologie, politraumatisme, traumatisme craniene, come, intoxicații, come metabolice, închiderea serviciului de terapie intensivă înseamnă intrarea în colaps a spitalului pentru că acolo nu se mai pot trata nici acei pacienți care vin în spital cu o urgență vitală, de exemplu cu o sarcină ectopică, cineva care trebuie să nască sau cu orice urgență vitală non-COVID sau chiar și la pacienți cu COVID. Dacă terapia intensivă este blocată, este sufocată de cazuri COVID, atunci spitalul acela este în colaps. Acolo se tratează tot în terapie intensivă. La fel în urgențe, se trimit și alți pacienți. Spitalul este deschis, salvarea aduce și alte cazuri nu doar COVID. (…) Putem proteja aceste sectoare prin circuite separate bine evidențiate, prin respectarea protocoalelor de circulație a pacienților, a personalului, de izolare completă, prin măsurile care se iau de a nu aduce în terapie intensivă decât pacienții care strict au nevoie de terapie intensivă atunci, în clipa aceea, și a-i externa din terapie și a-i trimite în secțiile celelalte atunci când nu mai au nevoie de îngrijire de terapie intensivă. Acestea sunt măsurile și medicii le cunosc. Fiecare anestezist știe că dacă are 6 ventilatoare în secția de terapie intensivă, totdeauna va lăsa unul liber pentru că dacă vine un pacient cu stop el trebuie ventilat, altfel moare imediat.”, a mai adăugat dr. Borcean.

Articolul precedentStudiu: A fost stabilită ordinea probabilă a simptomelor COVID-19
Articolul următorPrelungirea stării de alertă a intrat în vigoare – principalele prevederi ale Hotărârii de Guvern