Președintele CMMB, prof. univ. dr. Cătălina Poiană: „Felul în care ASSMB a reușit să organizeze medicina școlară în Capitală este un exemplu de bună practică”

0
479
foto: ASSMB
Spitalul Clinic Colțea a fost gazda unui eveniment dedicat doctorilor din cadrul Rețelei de Medicină Școlară, organizat de către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB); obiectivele principale au fost, pe de o parte, optimizarea capacităților de comunicare și de colaborare nemijlocite cu organizația profesională a medicilor dar și perfecționarea pregătirii profesionale continue a acestora.
Evenimentul, care marchează debutul unei noi etape a colaborării dintre ASSMB și Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB), s-a bucurat de prezența doamnei prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB, prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și a doamnei asistent univ. Emanuela Andrei, medic specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” – transmit reprezentanții ASSMB.

Prof. dr. Cătălina Poiană: „Felul în care ASSMB a reușit să organizeze medicina școlară în Capitală este un exemplu de bună practică”

 „Colegiul Medicilor București este un partener activ al ASSMB, cu care am avut și avem și în continuare numeroase proiecte comune, dar punem un accent deosebit pe tot ceea ce înseamnă medicina școlară. Întotdeauna am considerat că rolul medicului școlar este foarte important, iar felul în care ASSMB a reușit să organizeze medicina școlară în Capitală este un exemplu de bună practică, un model care ar trebui extins și în alte orașe ale țării.
Medicii și asistenții școlari sunt poate mai mult decât un medic de familie, pentru că ei văd zi de zi copiii în activitatea lor școlară, în interacțiunea cu ceilalți copii, și pot foarte ușor să sesizeze când ceva nu este în regulă” – precizează prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB.
Totodată, „este esențial de știut dacă există cazuri în care consumul se întâmplă în incinta școlii, și cum poate personalul medical să intervină în caz de criză. Dacă recunosc un adolescent care e sub influența substanțelor interzise, dar care nu necesită o intervenție de urgență, în primul rând este obligatoriu ca părinții să fie anunțați. Ei trebuie să știe despre orice situație în care viața copilului este potențial pusă în pericol” – subliniază asistent univ. Emanuela Andrei, medic specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Instruirea a avut și o latură practică

Sesiunea de instruire nu a fost doar informativă, ci a avut și un aspect practic, pentru a ajuta personalul medical școlar să fie pregătit să facă față cazurilor legate de adicțiile din ce în ce mai frecvente în rândul adolescenților:
„Avem tot interesul să știm care sunt problemele întâmpinate de către medicii și asistenții din școli în activitatea lor cotidiană, pentru a le putea asigura mijloacele care să le faciliteze munca și să îmbunătățim astfel calitatea serviciilor pe care le asigurăm.
Medicina școlară este o prioritate constantă pentru ASSMB, pentru că avem peste 600 de cabinete în școli, licee și universități, iar acestea joacă un rol esențial în menținerea stării de sănătate a sute de mii de elevi și studenți din București” – transmite, la rândul său, Marian Negru, director Direcția Investiții din cadrul ASSMB.
Articolul precedentASSMB: Noi sesiuni gratuite de acordare a primului ajutor
Articolul următorCrucea Roșie: Demonstrații de prim-ajutor în Piața Romană din București