Premiera medicala nationala: Total Body Irradiation, in tratamentul pacientilor cu boli hematologice maligne

0
98

Pacientii afectati de boli hematologice maligne, precum leucemia acuta limfoblastica si care au indicatie terapeutica de iradiere corporala totala (Total Body Irradiation – TBI) si transplant medular nu mai sunt nevoiti sa plece la tratament in strainatate. in premiera in Romania, au fost realizate primele proceduri de iradiere corporala totala cu cea mai moderna tehnica, in vederea pregatirii pentru transplantul de maduva osoasa. Procedura TBI este realizata in cadrul unui centru medical privat din Bucuresti, transplantul fiind ulterior efectuat la Institutul Clinic Fundeni.

in Institutul Clinic Fundeni, aproximativ 80 de pacienti sunt diagnosticati anual cu leucemie acuta limfoblastica, dintre care in jur de 15 au indicatie de iradiere corporala totala si transplant medular.

„Comparativ cu alte proceduri, iradierea corporala totala are cele mai bune rezultate, asigurand efecte adverse minime.” a explicat prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

„Pacientii supusi transplantului de celule stem nu parasesc sectorul steril al Sectiei de Transplant Medular, timp de 4-6 saptamani. Pe tot parcursul spitalizarii, acestia au nevoie de supraveghere continua, iar intreg personalul medical le sta alaturi pentru a preveni aparitia complicatiilor.” a declarat dr. Alina Daniela Tanase, coordonatoare a Programului de Transplant Medular si director medical in cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Procedura de TBI presupune scanarea intregului corp din 2 in 2 mm si reconstruirea fiecarei sectiuni, de la os pana la organe, astfel incat sa rezulte o reconstructie virtuala in volum a pacientului. Urmeaza etapa de optimizare, in care se delimiteaza structurile care vor fi iradiate (cele osoase), de restul tesuturilor. Comparativ cu chimioterapia sau cu alte alternative existente, iradierea corporala totala are o rata de succes de 100% si o toxicitate mult mai redusa asupra tesuturilor sanatoase.

„Iradierea corporala totala este cea mai eficienta procedura utilizata la nivel international in pregatirea pacientilor pentru transplant medular. Datorita tehnologiei de radioterapie de ultima generatie IMRT- VMAT, am reusit sa implementam acest tratament oncologic modern si in Romania, cu rezultate foarte bune pentru pacienti. Procedura este una deosebit de complexa si presupune aplicarea zilnica a unui protocol strict de sterilizare” a explicat dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapeut si coordonator program TBI.

„Pana in prezent, pacientii care aveau indicatie de iradiere corporala totala si transplant de maduva erau trimisi in strainatate la tratament, costurile suportate de stat ridicandu-se la aproximativ 200.000 euro. in tara, costul celor doua proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de catre stat.” a precizat conf. dr. Carmen Orban, manager al Institului Clinic Fundeni.

Articolul precedentVirusul Zika a fost confirmat in Romania: o tanara de 27 ani, care a vizitat Insula Martinica, a fost infectata
Articolul următorInspectia sanitara a suspendat activitatea in sectia ATI a Spitalului de Arsi din Bucuresti