„Despre Curaj si Biruinta”, campanie a APAH-RO pentru imbunatatirea accesului pacientilor la terapiile noi pentru Hepatita C

0
53

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) marcheaza Luna de Lupta impotriva Hepatitei prin lansarea Campaniei „Despre Curaj si Biruinta. Prin aceasta initiativa, APAH-RO doreste sa atraga atentia asupra accesului limitat al pacientilor romani cu afectiuni hepatice cronice la terapiile inovatoare, potrivit unui comunicat de presa al APAH-RO.

Campania „Despre Curaj si Biruinta” se va desfasura pana in luna decembrie a anului 2016 si in cadrul acesteia se vor desfasura actiuni de informare care se adreseaza publicului larg din tara.

APAH-RO isi propune ca si prin povestile pacientilor care s-au vindecat de hepatita C sa atraga atentia factorilor de decizie asupra numarului mic de romani care au intrat in programul de tratament fara interferon, se arata in comunicat.

Mai exact, din cei 4.000 de pacienti cu hepatita C care au avut sansa de vindecare prin programul de tratament fara interferon, aproximativ 1.800 dintre acestia au finalizat deja acest tratament cu actiune antivirala directa. Astfel, rata de vindecare a fost de 98%, fapt care confirma rezultatele studiilor clinice care aratau o rata de vindecare de peste 95% in urma administrarii unui tratament fara interferon.

in luna septembrie 2015, autoritatile au semnat un contract care respect protocolul terapeutic, si anume ca pot beneficia de acest tratament doar pacientii cu ciroza (F4) compensata (scor Child-Pugh A) si F3 cu contraindicatie la interferon, se mentioneaza in comunicatul de presa. De aceea, reprezentantii APAH-RO considera ca accesul la terapia inovatoare pentru pacientii cu hepatita C trebuie sa fie o normalitate.

„Consideram ca este timpul sa asiguram o continuitate a actiunilor in ceea ce priveste accesul la inovatie in tratarea hepatitelor virale, in special in ceea ce priveste hepatita cronica virala C. Accesul tuturor pacientilor la tratamentul fara interferon (cu actiune antivirala directa) trebuie sa fie o normalitate in conditiile in care multi dintre ei au trecut prin experienta nereusita a unei terapii anterioare, a unei prevalente ridicate in Romania si a costurilor asociate tratarii acestor pacienti cu alte terapii, decat cele care ofera peste 95% sansa la vindecare”,a declarat Marinela Debu, Presedinte APAH-RO.

70% din pacientii infectati cu hepatita C dezvolta o boala cronica de ficat – ciroza hepatica, insuficienta hepatica sau carcinom hepatocelular. Hepatita C este cea mai frecventa cauza a cancerului de ficat si este una dintre cele mai importante cauze ale cirozei hepatice – respectiv 20% dintre pacienti dezvolta ciroza hepatica in 15 ani de la infectarea cu virusul hepatitic C. Hepatitele virale pot fi eradicate prin depistare activa pornind de la categoriile de populatie aflate la risc, prin programe de vaccinare impotriva virusurilor hepatitice B pentru populatiile vulnerabile si prin accesul la terapia inovatoare, se mai indica in comunicat.

Articolul precedentVirusul Zika a fost confirmat in Romania: o tanara de 27 ani, care a vizitat Insula Martinica, a fost infectata
Articolul următorInspectia sanitara a suspendat activitatea in sectia ATI a Spitalului de Arsi din Bucuresti