Virusul Zika a fost confirmat in Romania: o tanara de 27 ani, care a vizitat Insula Martinica, a fost infectata

0
54

Un caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat in Romania, a anuntat Ministerul Sanatatii, care spune, insa, ca riscul de transmitere a virusului este minim.

O tanara de 27 de ani din Bucuresti a fost diagnosticata cu infectie provocata de virusul Zika in urma unei calatorii in Martinica, o insula din zona de nord a Americii de Sud.

Ministerul Sanatatii a informat Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor Transmisibile despre acest caz, care este unul izolat, a explicat purtatorul de cuvant al ministerului, Laurentiu Colintineana, intr-o conferinta de presa. De asemenea, Ministerul Sanatatii a comunicat Primariei Capitalei, dar si Primariilor Sectorului 3 si a Sectorului 6 despre necesitatea inceperii unor actiuni de dezinsectie – in Sectorul 3 se afla Spitalul Victor Babes, iar in Sectorul 6, domiciliul pacientei.

Virusul Zika se transmite in principal prin muscaturile tantarilor Aedes, prin contact sexual si foarte rar, prin sange, a explicat conf. dr. Gabriel Popescu, specialist in boli infectioase, consilier al ministrului Sanatatii.

in cazul unei infectii cu acest virus, simptomele sunt similare cu ale altor infectii virale: febra, durere de cap, stare generala care poate fi alterata, aparitia de eruptii pe piele, dureri de muschi si incheieturi.

„Infectia de regula nu evolueaza sever. Principala problema cu virusul Zika este ca pot sa apara malformatii congenitale, in special microcefalie atunci cand o femeie insarcinata este infectata cu virusul Zika”, a explicat conf. dr. Gabriel Popescu.

Tratamentul in cazul infectiei cu acest virus este unul simptomatic si consta in repaos, hidratare, repspectiv medicatie care sa atenueze simptome specifice precum febra sau dureri musculare.

Persoanelor care calatoresc in zone de risc, cu transmitere activa a virusului Zyka, le este recomandat sa ia cateva masuri preventive:

– utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor).

– purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.

– folosirea de plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.

– utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

De altfel, femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, in timp ce persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

La intoarcere dintr-o regiune cu transmitere activa a virusului Zika:

– Calatorii ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin 6 luni.

– Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe, in primele 14 zile de la revenire, ar trebui sa se prezinte la medical curant.

– Femeile insarcinate care au calatorit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.

– Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii.

Articolul precedentSNMF recomanda semnarea contractului-cadru pentru 2016 valabil pana la 31 decembrie 2016
Articolul următorPremiera medicala nationala: Total Body Irradiation, in tratamentul pacientilor cu boli hematologice maligne