Joi, 3 mai 2012, incepand cu ora 9.00, va invitam la conferinta de presa organizata la Institutul Clinic Fundeni – cea mai mare institutie medicala din tara noastra – in cadrul careia va fi lansata prima banca de celule stem hematopoietice infiintata intr-un spital de stat din Romania.

Institutul Clinic Fundeni inaugureaza prima banca de celule stem a unei unitati sanitare de stat, ce indeplineste in totalitate standardele europene care reglementeaza activitatea de procesare si conservare a celulelor vii. Banca de celule stem reprezinta un compartiment special, dedicat in totalitate procesarii si stocarii de celule stem hematopoietice, asigurand o puritate a aerului de peste 99% pentru spatiul unde se desfasoara activitatile de preparare si validare a grefonului medular.

Banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni asigura conditiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice, atat pentru pacientii carora li se efectueaza transplant medular la Institutul Clinic Fundeni, cat si pentru donatorii voluntari ale caror celule stem vor fi procesate in banca. infiintarea acestei banci vine in contextul in care Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este in curs de finalizare, ceea ce presupune accesul pacientilor la celule de la donator neinrudit pentru transplant, atat din registrul national, cat si din registrele internationale interconectate la acesta.

Procesarea celulelor stem hematopoietice in conditii de banca reprezinta o conditie obligatorie pentru ca celulele recoltate in Romania sa poata fi trimise prin intermediul Registrului catre orice centru de transplant medular din strainatate, acolo unde pot salva o viata. Astfel, banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni devine un partener indispensabil al Registrului National de Donatori Voluntari.

Important este si faptul ca Banca de Celule Stem a Institutului Clinic Fundeni indeplineste toate criteriile pentru a deveni si prima banca publica de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce inseamna ca, in viitor, vom putea accesa si aceasta sursa de celule stem pentru a efectua proceduri de transplant.

Echipamentul de inalta performanta medicala si sistemul de asigurare a protectiei muncii pentru personalul care lucreaza in sala de stocare criogenica fac din Banca de Celule Stem a Institutului Clinic Fundeni o unitate de elita din domeniul medical romanesc, ce poate fi oricand comparata cu una similara din strainatate.

Va multumim anticipat pentru interesul manifestat.

Cu consideratie,

Dr. Carmen Orban

Manager Institutul Clinic Fundeni