Premiera de exceptie in Romania: transplant de celule stem la doar 7 luni

0
16

Creat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Țurcanu”, de membrii fondatori ai Asociatiei Daruieste Viata, Centrul de Excelenta in tratarea leucemiilor si a altor tipuri de cancer din Romania a fost locul in care a avut loc primul transplant de celule stem din Romania, la un bebelus mai mic de 7 luni. Celulele au provenit de la un donator din Germania.

Gemenii Robert si Bogdan s-au nascut in luna martie 2014, aparent perfect sanatosi. La numai cateva luni, ambii baieti au inceput sa se simta rau.

Parintii au crezut initial ca este vorba despre o boala a copilariei dar, pentru ca starea lor nu se imbunatatea, s-au dus cu ei la Spitalul de Urgenta pentru Copii „Louis Țurcanu”, din Timisoara. Medicii de aici au constatat ca sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave, pentru ca amandoi sufereau de cea mai severa forma de imunodeficienta congenitala.

Ad in title

„Daca nu li se face transplant de celule stem in urmatoarele 2-3 luni, copiii nu au sanse de supravietuire!”, a fost verdictul medicilor.

in mod normal, pentru a se realiza transplantul si ca acesta sa fie reusit, este nevoie de forma fizica foarte buna. Din nefericire, situatia celor doi bebelusi era departe de a fi asa, deoarece micutii aveau plamanii foarte afectati si abia mai respirau.

„Medicii mi-au spus de la inceput ca sansele de supravietuire sunt minime. Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgenta pentru Copii „Louis Țurcanu”, acolo unde ma internasem cu cei mici. Existau camere sterile, asa ca riscul de infectii era redus. Transplantul de celule stem s-a facut de la un donator german, pentru ca fratele mai mare al gemenilor, in varsta de 6 ani, nu era compatibil.”, ne-a povestit mama copiilor.

Unul dintre gemeni, Bogdan, a pierdut lupta la doua luni dupa transplant. Fratele lui a fost mai puternic si, la mai bine de cinci luni de la transplant, este impreuna cu parintii si fratele mai mare. Spre deosebire de ceilalti copii de varsta lui, copilul nu poate iesi la joaca in parc si nu ii sunt permise vizitele persoanelor din afara, cu toate ca este un copil foarte activ si vesel.

La Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Țurcanu” sunt tratati copii din toata tara care se confrunta cu boli foarte grave si la care riscul de infectii este foarte mare.

Articolul precedentObiceiurile alimentare ale romanilor – intre gust, siguranta si sanatate
Articolul următor31,4 dintre romani sufera de obezitate, iar 34,5% sunt supraponderali