31,4 dintre romani sufera de obezitate, iar 34,5% sunt supraponderali

0
27

Alimentatia sanatoasa este o conditie esentiala pentru o buna functionare a organismului uman. Ignorarea sau chiar abordarea superficiala a problematicii alimentatiei, precum si asocierea unei diete nesanatoase cu sedentarism, consum de alcool si tutun pot reprezenta reale amenintari pentru sanatate, conform specialistilor.

Obiceiurile alimentare nesanatoase pot duce la aparitia unosr afectiuni grave in randul populatiei, printre care obezitatea si bolile metabolice, dar si diabet zaharat si dislipidemia.

” Situatia obezitatii este destul de delicata in tara noastra, daca ne gandim la rezultatele obtinute de studiul epidemiologic PREDATORR, care a aratat ca, in Romania, 31,4% dintre adultii cu varste cuprinse intre 20-79 de ani au obezitate. Dintre acestia, 21,5% prezinta obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II, iar 2,7% sufera de obezitate morbida. in plus, 34,6% sunt supraponderali si, doar o linie fina ii mai desparte de obezitate. Acesti oameni ar trebui sa inteleaga importanta controlului medical si al informarii constante cu privire la starea de sanatate. Obezitatea este un factor de risc pentru diabet. Tot Studiul PREDATORR arata ca 11,6% din populatia tarii este afectata de diabet.”, a declarat prof. Univ. Dr. Maria Mota, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in cadrul conferintei de presa ce s-a desfasurat la data de 20 mai 2015 la Prefectura Sibiu, cu prilejul celui de al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, ce se desfasoara intre 20-23 mai 2015, la Sibiu.

Ad in title

Potrivit studiului PREDATORR, zonele cu cele mai putine persoane afectate de diabet zaharat sunt Vaslui, respectiv 8,2%, si Centrul tarii, respectiv 9,99%. Tot din acelasi studiu epidemiologic mai reiese si ca 81% din populatia tarii prezinta dislipidemie cu una sau mai multe afectari ale factorilor lipidici.

a€œDislipidemia, o anomalie a nivelului de lipide din sange, se afla, ca si obezitatea, diabetul zaharat si hipertensiunea, printre cauzele bolilor cardio-vasculare si alte boli cronice renale. Recomand celor care au in familie persoane care sufera de aceasta boala sa mearga la doctor pentru un control. Sa faca acelasi lucru si fumatorii si persoanele mai in varsta. Multe boli sunt asimptomatice. Diagnosticul se face numai cand apar complicatiile cardiovasculare (accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, retinopatia diabetica, boala renala cronica). Acest lucru ridica problema unor programe de screening. 65% din cazurile cu obezitate sau persoane supraponderale vor fi un rezervor pentru noi cazuri de diabet zaharat. Asistam la o pandemie de diabet zaharat, de boli metabolice si nu numai.”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno- Metabolice si Nutritionale, in cadrul conferintei de presa.

Articolul precedentPremiera de exceptie in Romania: transplant de celule stem la doar 7 luni
Articolul următorPeste 300 de persoane si-au masurat tensiunea arteriala, in Bucuresti